Dron kojem ne treba ljudsko upravljanje

Tehnologija bespilotnih letjelica napreduje iz dana u dan, a jedna mlada latvijska tvrtka dokazala je da dizajniranje ovih letjelica može biti itekako unosan posao. 

Kako kamere postaju manje i kvalitetnije, sportski entuzijasti diljem svijeta su jedva dočekali priliku da snime svoje podvige na nevjerojatno inovativne načine, ali čak bi i njih iznenadio jedan proizvod na vrhu tržišta.

Proizvođači “AirDoga” kažu da je riječ o prvoj bespilotnoj letjelici kojoj ne treba upravljanje. Koristeći senzore umjesto daljinske kontrole, sama odlučuje kuda će ići.

Komplicirana tehnologija

Janis Spogis, suosnivač Helico Aerospace Industries, kompanije koja stoji iza “AirDoga”, kaže da složenost tehnologije uključene u njegov razvoj čine letjelicu jedinstvenom.

Tehnologija u ‘AirDogu’ vrlo je komplicirana. Korisnik nosi narukvicu koju je, pomoću senzora, letjelica u stanju pratiti. Kada se korisnik kreće, letjelica slijedi njegovu putanju te istovremeno fokusira kameru na njega. Za tu tehnologiju bilo je potrebno mnoštvo inovacija, a imamo pet rješenja koja su jedinstvena za naš proizvod”, kaže Janis.

Bespilotna letjelica teška je 1,6 kilograma. Za snimanje aktivnosti korisnika zadužena je “Go Pro” kamera, a okvir je stabiliziran žiroskopima i može doseći brzinu do 70 kilometara na sta, dovoljno brzo da može pratiti trkači automobil.

Prikupili 850.000 dolara

Operativna udaljenost bespilotne letjelice trenutačno iznosi između 300 i 500 metara, ali za sada može letjeti samo 15 minuta.

“Uvijek je zanimljivo upoznati se s inovacijom poput ove. Mnogo ljudi u sportu snima svoje aktivnosti, tako da vjerujem da će i ‘AirDog’ postati vrlo popularan”, kaže Janis Eglite, vozač trkaćeg automobila.

Kompanija je dobila sredstva za projekt pomoću Kickstartera, stranice za javno prikupljanje sredstava. Na taj način došli su do više od 850.000 dolara.

Proizvodnja AirDoga trebala bi početi u listopadu, a onima koji su pomogli financiranje kompanije kroz Kickstarter obećan je početak isporuke u studenom.

Izvor: Al Jazeera i agencije