Gubici malinara u Srbiji zbog poplava

U Srbiji su posljedice majskih poplava, ali i nedavnih vremenskih nepogoda praćenih obilnom kišom i gradom, osjetili i malinari.

Očekuju pomoć države jer Srbija važi za jednog od najvećih svjetskih proizvođača i izvoznika malina.

Milorada Šunjevarića zatekli smo u malinjaku. Pokušava spasiti što se spasiti može. A toga je malo. Majska poplava učinila je svoje.

“Ne vidi se ni približno kako je izgledalo. Malina je bila otprilike sva u vodi, 70 cantima, jedno četiri-pet ari, baš je nosilo, kolje je bilo sve povaljano, tako… mi smo sad to nešto ispravili”, opisuje malinar Milorad.

A na kolcima urod ni izbiliza od očekivanog. Umjesto uobičajene četiri tone, na 20 ari pod malinama, kaže Milorad, bit će dobro ako izvuče dvije tone. Svaka pomoć države, koju i dalje čeka, bila bi dobrodošla, jer je u svoj malinjak, dodaje Milorad, samo u ovoj godini uložio gotovo 1.000 eura.

Štete i za iduću godinu

“Uglavnom smo pretrpeli veliku štetu, ne samo za ovu godinu nego i za narednu. Za ovu smo sigurno 50 posto i više pretrpeli, a za dogodine možda će to biti i veća šteta, zato što ovi mladari neće stići, oni su bili pod vodom u to vreme, znači četiri-pet dana, koliko je to trajalo, i ne verujem da će da to izrodi”, objašnjava Milorad.

“Štetu nisu pretrpeli samo malinari iz Zlakuskog polja Ada. Štetu trpe i oni koji su svoje malinjake posadili nešto više, u brdima, poput Boriše Spasojevića”, javlja reporterka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić.

Iako je urod s njegovog malinjaka neusporedivo bolji od Miloradovog, kaže da im 2014. godina uopće nije naklonjena.

“Mnogo kiše, evo, vidite i sami da je mnogo. Narodu se posušile maline, ko nije zaštitio pravim preparatima koji su dozvoljeni za ovu proizvodnju i nije nekoliko puta to prskao, teško da ima ovakav prinos”, kaže Boriša.

O tome kakav će biti ovogodišnji urod crvenog zlata, kako maline zovu u užičkom kraju, još je prerano dati ocjenu, kažu otkupljivači i izvoznici ovog proizvoda.

Slabiji i kvalitet

Osim majskih poplava i obilnih kiša, ni neočekivani aprilski snijeg nije išao naruku malinarima, podsjeća Rade Ljubojević, vlasnik firme koja je jedan od najvećih otkupljivača i izvoznika smrznutih malina.

“Svakako da će rod biti veći nego prošle godine, to je činjenica i to se vidi sada i iz priliva koji dolaze. Ono što je karakteristično jeste da je kvalitet značajno lošiji u odnosu na prošlu godinu, on je do 28. juna bio veoma loš, sada, kada je malo više sunca i kada su se vremenski uslovi malo promenili, kvalitet se poboljšao”, kaže Ljubojević.

Prošlogodišnji urod iznosio je gotovo 60.000 tona, što Srbiju svrstava među najveće svjetske proizvođače i izvoznike crvenog zlata. Pod malinjacima se nalazi više od 15.000 hektara zemlje, a godišnja zarada od izvoza kreće se između 120 i 140 miliona dolara.

Izvor: Al Jazeera