Hrvatska: 7.000 poslodavaca ne isplaćuje plate

Usvajanjem novog Zakona o radu radnicima je omogućeno da zbog neisplate plata mogu odmah stupiti u štrajk (Tino Juri? / Pixsell)
Usvajanjem novog Zakona o radu radnicima je omogućeno da zbog neisplate plata mogu odmah stupiti u štrajk (Tino Juri? / Pixsell)

Hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je da inspekcija rada u srijedu kreće u tvrtke koje ne isplaćuju plaće kako bi se utvrdile činjenice i osigurale plaće za radnike koji ih ne primaju.

Nakon što je objavljena lista tvrtki koje ne isplaćuju plaće, s više od 7 tisuća poslodavaca, ministar Mrsić je u Dnevniku Nove TV kazao da će inspekcija prvo obići 60 tvrtki koje imaju najveći broj radnika te da će, u slučaju da ne bude novca na računima tvrtki, pokrenuti mehanizme ovrhe nad nekretninama i nad drugim stvarima te namirivati sredstva s privatnih računa, prenosi Hina.

Ministar: Ovo je samo početak

Objasnio je da sustav nije funkcionirao jer nije bilo poznato tko ne isplaćuje plaće te dodao kako je “OIB vrlo moćan instrument” kroz koji se “vidi sve”.

Mrsić je kazao je ta akcija “samo početak” te da se nada se da će se vrlo brzo prestati govoriti o neisplati plaća. “Tko to ne može, morat će u predstečaj ili stečaj”.

Bit će i kaznenih prijava, s obzirom na to da je neisplata plaća kazneno djelo, zaključio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Čak 5.620 tvrtki i 1.418 obrtnika u Hrvatskoj ne isplaćuje plaće svojim radnicima, pokazuju podaci Porezne uprave pri Ministarstvu financija i Ministarstva rada i mirovinskog sustava za prvih pet mjeseci ove godine.

Među poduzetnicima – pravnim osobama najviše radnika kojima nije iskazana isplata plaće za razdoblje od siječnja do kraja svibnja ove godine bilo je u zagrebačkom Tempu – inženjeringu u stečaju, njih 240.

Velik broj njih, 231, bez plaća je ostao i u ivanečkom Elkonu, potom 222 u čabarskom Finvest Corp.-u, 213 u zagrebačkoj Savacel Tvornici celuloze, 212 u riječkom 3. maju Motori i dizalice, 211 u karlovačkom Adriadiselu te 204 u vinkovačkoj Vodoprivredi, javlja Hina.

Utvrđivanje odgovornosti zbog neisplate

Najviše radnika bez isplaćenih plaća među obrtnicima, njih 93, u prvih pet mjeseci ove godine ostalo je kod zagrebačke obrtnice Anke Rubelj.

Slijedi 50 radnika u Štikadi kod Dominka Kalaševića te 41 radnik u Osijeku kod obrtnika Predraga Vojvodića.

Kako je priopćeno iz Ministarstva financija, ministar Boris Lalovac dao je nalog Poreznoj upravi da u suradnji s ostalim inspekcijskim službama utvrdi sve činjenice povezane uz neisplate plaća radnicima, kako bi se utvrdilo postoji li odgovornost direktora ili članova društva za neisplatu plaća te provjerilo jesu li učinjene nezakonite radnje u pogledu izvlačenja novaca i stjecanja imovinske koristi.

Sve to s ciljem da se u slučaju učinjene zlouporabe prava pokrene prekršajni ili kazneni postupak protiv njih.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava je pak objavilo kako, u skladu sa svojim ovlastima, kroz inspekciju rada, utvrđuje jesu li ispunjeni svi preduvjeti kako bi radnici, u skladu sa zakonskim mogućnostima, mogli naplatiti svoje dospjele, a neisplaćene plaće.

Pritom naglašavaju da je usvajanjem novog Zakona o radu radnicima omogućeno da zbog neisplate plaća mogu odmah stupiti u štrajk, što do sada nije bio slučaj.

Uz to, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava inicirat će izmjene trenutnog rješenja u Zakonu o porezu na dohodak kako bi se mogla objaviti podaci o poslodavcima koji kasne s plaćama jedan ili dva mjeseca, navodi se između ostaloga u priopćenju iz tog ministarstva.

Popis poreznih obveznika/poslodavaca, koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće svojim radnicima, javno je objavljen, kako se navodi, radi poticanja poslodavaca na pravovremeno ispunjavanje njihovih dospjelih obveza prema radnicima i osiguranja povjerenja građana u djelovanje pravne države, poštivanje pravnog poretka kao i omogućavanja bolje kontrole primjene odredaba Zakonu o radu koje se odnose na obvezu isplate plaće.

Popis će se ažurirati svaki tjedan

Pritom se podsjeća kako je Zakonom o porezu na dohodak propisano da Porezna uprava može temeljem prikupljenih podataka na Obrascu JOPPD, na svojim mrežnim stranicama objaviti popis poreznih obveznika/poslodavaca koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima, odnosno koji su na dostavljenim obrascima tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće.

Kako se navodi u današnjoj objavi, ova lista ne sadrži podatke o svim poreznim obveznicima, pa Porezna Uprava i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pozivaju radnike koji ne primaju plaću ili nisu primili zaostale plaće, a čiji poslodavac se ne nalazi na objavljenom popisu da to prijave na besplatni broj telefona: 0800 49 49.

Na osnovi prijave izvršiti će se dodatni nadzor i analiza podataka te će se formirati posebna lista takvih poslodavaca.

Isto tako, pozivaju radnike da prijave i sve ostale činjenice za koje smatraju da nisu ispravno iskazane. Također, Porezna uprava će svaki tjedan, petkom, ažurirati objavljeni popis.

Ujedno, za bilo koju informaciju ili ukoliko porezni obveznici smatraju da se na navedenom popisu nalaze greškom, mogu se obratiti nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu/boravištu ili sjedištu, navodi se u današnjoj objavi.

Izvor: Agencije


Povezane

Radna sedmica će se preraspodjelom vremena produžiti i na 50 ili 60 sati, ako je tako utvrđeno kolektivnim ugovorom.

15 Jul 2014
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO