Grupa BRICS osniva razvojnu banku

Rastuće ekonomije grupacije BRICS najavile su osnivanje razvojne banke sa sjedištem u Šangaju i s kapitalom od 50 milijardi dolara, kao i rezervni fond od 100 milijardi dolara, prenose agencije.

Prvi predsjednik Nove razvojne banke će biti Indijac, navodi se u završnoj deklaraciji šestog samita BRICS-a, organiziranog u brazilskoj Fortalezi.

Kapital ove banke bi mogao narasti na 100 milijardi dolara, s jednakim udjelom članica BRICS-a: Brazilom, Rusijom, Indijom, Kinom i Južnom Afrikom.

Sporazum o rezervama će omogućiti veću saradnju unutar BRICS-a i jačanje “globalne finansijske sigurnosti”, precizira se u deklaraciji.

Države u usponu, članice BRICS-a, koje predstavljaju 40 posto stanovništva svijeta, razgovarale su posljednjih godina o ovom dvostrukom projektu, kojem je cilj protuteža Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, u kojima su, kako smatraju, loše zastupljeni.

Zajednički pristup

Zemlje iz bloka BRICS protive se jednostranim ekonomskim i političkim mjerama koje uvode treće zemlje, ali ne žele konfrontaciju sa Zapadom, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

On je, nakon sastanka lidera zemalja grupacije, rekao novinarima da se ove zemlje zalažu za zajednički pristup rješavanju globalnih problema, prenosi Reuters.

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije protiv Rusije, uključujući zamrzavanje sredstava i zabrane viza za zvaničnike i poslovne ljude za koje se smatra da su bliski predsjedniku Vladimiru Putinu, što je reakcija na pripajanje Krima.

Samit BRICS-a je u velikoj mjeri viđen kao mogućnost za Putina da poveća svoju geopolitičku prevlast usred izolacije Zapada zbog krize u Ukrajini, navodi Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije