MMF produžio stand-by aranžman za BiH

Ukupni aranžman MMF-a dostići će 631,6 miliona eura ili 330 posto od kvote nakon dva produženja (EPA)

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dovršio je u Washingtonu šesto i sedmo razmatranje ekonomskog nastupa Bosne i Hercegovine na osnovu programa podržanog stand-by aranžmanom, te odobrio njegovo produljenje za 95,7 milijuna eura.

Iz MMF-a je priopćeno kako će se time udovoljiti urgentne potrebe BiH za uravnoteženim platnim balansom, izazvane teškim poplavama u svibnju.

Dovršavanje razmatranja i produženja stand-by aranžmana omogućuje raspodjelu ukupno 191,4 milijuna eura, čime će ukupni iznos dodijeljenih sredstava u okviru aranžmana iznositi 478,5 milijuna eura, navodi se u priopćenju.

Također je odobren zahtjev bh. vlasti za modifikacijom kriterija realizacije fiskalnih balansa u razdoblju od kraja lipnja do kraja rujna ove godine vlada Federacije BiH i Republike Srpske, kako bi se ublažile posljedice prirodnih katastrofa na financijska stanja.

Hitna odluka Vijeća ministara

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o povlačenju dviju tranši stand-by aranžmana s MMF-om i ovlastilo Ministarstvo financija i trezora da izda promissory notu u ukupnom iznosu od 370 milijuna konvertibilnih maraka (191,4 milijuna eura).

Od sredstava u iznosu od 95,7 milijuna eura, dvije trećine alocirano je za proračun Federacije BiH, a jedna trećina za proračun Republike Srpske, te će otplatu tog duga obavljati entiteti u skladu s važećim zakonskim propisima.

MMF je odobrio dodatno zaduženje u istom iznosu od 95,7 milijuna eura za saniranje posljedica poplava u svibnju, od čega će dva posto biti proslijeđeno Brčko distriktu BiH, a po 49 posto entitetima.

Aranžman iz 2012. godine

Dvogodišnji stand-by aranžman je odobren 26. rujna 2012. godine i bio je produljen za devet mjeseci dodjelom 153,1 milijuna eura krajem siječnja ove godine, kako bi se udovoljile dodatne financijske potrebe.

Ukupni aranžman dostići će 631,6 milijuna eura ili 330 posto od kvote nakon dva produljenja. 

„Izvršni odbor izrazio je žaljenje zbog velikih šteta i problema koje su izazvale nedavne prirodne katastrofe koje su pogodile BiH. Gospodarstvo je bilo na dobrom putu uoči katastrofe, s povećanim rastom i smanjenjem unutrašnjeg debalansa. Posljedice katastrofe učinile su gospodarsku perspektivu još neizvjesnijom“, izjavio je zamjenik izvršnog direktora MMF-a i aktuelni predsjedavajući te institucije David Lipton.

Po njemu, očekuje se da će se „gospodarski rast u BiH značajno usporiti i da će se trenutni proračunski deficit značajno povećati“.

„Donatorska konferencija planirana za polovicu srpnja bit će od ključnog značaja u mobiliziranju međunarodne donatorske podrške za obnovu“, najavio je Lipton.

Izvor: Agencije