‘Klizno’ radno vrijeme, bolji efekti

Svi radnici u Velikoj Britaniji od sada imaju pravo na fleksibilno radno vrijeme, koje ima prednosti, ali i mane.

U Clock Digitaleu, dizajnerskoj agenciji, 50 je zaposlenih, ali je veoma često tek svaki četvrti u uredu. Syd Nadim je vlasnik agencije i pobornik fleksibilnog radnog vremena. Njegovo osoblje obavezno je biti na poslu od 11:00 do 14:00. Ostatak dana mogu sami birati kad, gdje i kako će raditi.

“Ključ je imati sretne ljude i sretne radnike, jer ćete onda imati i mnogo bolje rezultate, a ne kao kad su nesretni i nezadovoljni. Imat ćete manje otkaza, jer će ljudi htjeti ostati. Lakše ćete privući nove ljude, jer će željeti raditi u kompaniji koja brine za svoje zaposlenike, koja im daje prilike i finansijsku satisfakciju”, kaže Syd Nadim.

Predvodnik trenda u Evropi

Britanska vlada smatra da će na ovaj način pomoći porodicama, ali i potaknuti rast ekonomije. Iako direktori kompanija ne moraju nužno odobriti zahtjev radnika, svoje odbijanje moraju dobro obrazložiti.

“Ima mnogo malih firmi koje ovo već primjenjuju, ali ima i onih koje to neće biti u mogućnosti – što zbog troškova, što zbog teškoća pri nalaženju adekvatnih radnika”, kaže Liesl Smith iz Udruženja malih biznismena.

Novim zakonom pravo na fleksibilno radno vrijeme dobit će gotovo 20 miliona radnika, čime će Velika Britanija postati predvodnik ovog trenda u Evropi. Dvije trećine kompanija na Otoku već nudi fleksibilno radno vrijeme. U Njemačkoj, naprimjer, to nudi njih 57 posto, 48 posto u Holandiji i 38 posto kompanija u Belgiji.

No, ne slažu se svi s ovim konceptom. Merissa Mayer je, ubrzo nakon dolaska na čelo Yahooa, ukinula ovu praksu pod izgovorom da njeno osoblje mora i fizički biti na jednom mjestu.

Zaposlenici Clock Digitalea se ne slažu – smatraju da su prednosti mnogo veće od mana.

Nagrada za trud

“Mnogo sam produktivniji. Uživam raditi u ovoj kompaniji. Znam da će se kad nešto dobro uradim to cijeniti i da ću za to biti i nagrađen”, rekao je Clare Wilson, menadžer u ovoj kompaniji.

“Ne moram osjećati grižnju savjesti ako oko tri sata odem pokupiti svoju kćerkicu iz vrtića. Jer, sve dok ja izavršavam svoje obaveze na vrijeme, kada se to od mene očekuje… sve ostalo je samo bonus. Odlično je”, dodaje njegov kolega Francisco Babtista.

Jednoj tehnološkoj kompaniji nije teško usvojiti praksu rada od kuće, ali mnoge kompanije, pogotovo one koje se bave trgovinom i uslugama, teško će moći udovoljiti takvim zahtjevima, barem ne za sve zaposlenike.

Izvor: Al Jazeera i agencije