Kazna BNP Paribasu 8,9 milijardi dolara

BNP Paribas je pokušao prevariti američke vlasti, rekao je Holder (EPA)

Francuska banka BNP Paribas priznala je da je prekršila američki embargo uveden Kubi, Iranu i Sudanu i pristala platiti rekordnu kaznu od 8,9 milijardi dolara (6,6 milijardi eura).

Nakon višemjesečnih teških pregovora francuskoj banci je određena dosad najveća kazna izrečena nekoj stranoj banci u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Hina.

“BNP se dobro namučio da prikrije zabranjene transakcije, da zamete njihove tragove i prevari američke vlasti”, istaknuo je američki ministar pravosuđa Eric Holder u saopćenju. “Time je teško prekršen američki zakon.”

Sama kazna iznosi 8,83 milijardi dolara, što se s troškovima (143 miliona dolara) penje na 8,9 milijardi dolara.

Glavni direktor banke Jean-Laurent Bonnafe izrazio je u saopćenju “žaljenje zbog prošlih pogrešaka” i kazao da kazna neće imati “nikakvog utjecaja na njenu operativnu i poslovnu sposobnost” da odgovori na potrebe “gotovo svih” svojih klijenata.

Francuska regulatorna agencija ocijenila je u ponedjeljak navečer da je BNP Paribas kadar “apsorbirati sve buduće posljedice” tih teških sankcija.

‘Sječa glava’

Osim plaćanja kazne, banka je morala pristati i na ‘sječu glava’. Iz nje je otišlo pet visokih dužnosnika, među kojima i glavni direktor Georges Chodron de Courcel i još osam bankara povezanih sa spornim operacijama.

Disciplinske kazne koje idu od smanjenja plaće do otpuštanja izrečene su za ukupno 45 bankara, među kojima je 27 već otišlo iz ustanove.

Istragom američkih vlasti obuhvaćene su transakcije vrijedne više od 190 milijardi dolara, koje su se obavljale od 2002. do 2012.

Francuski ministar finansija Michel Sapin rekao je da se ovom nagodbom, kojom je spriječen krivični postupak, “zaštitila budućnost banke koja može nastaviti s finansiranjem ekonomske aktivnosti u zadovoljavajućim uvjetima”.

U nedjelju je francuski ministar ekonomije Arnaud Montebourg opet upozorio da ovaj slučaj može loše utjecati na pregovore Evropske unije i SAD-a o ugovoru o slobodnoj trgovini, koji upravo traju.

“Što se tiče prekoatlantskog ugovora, pregovori će se zaoštriti”, upozorio je.

Izvor: Agencije