Bugarska suspendirala radove na Južnom toku

Evropska unija je u srijedu zatražila od Bugarske da obustavi realizaciju Južnog toka (EPA)
Evropska unija je u srijedu zatražila od Bugarske da obustavi realizaciju Južnog toka (EPA)

Bugarska je obustavila radove na projektu Južni tok, saopćio je u nedjelju bugarski premijer Plamen Orešarski, nakon susreta s grupom američkih senatora.

“Primili smo zahtjev od Evropske komisije, nakon čega sam naložio suspendiranje radova. Dalje aktivnosti će biti jasnije nakon dodatnih konsultacija s Briselom”, izjavio je Orešarski, prenosi Itar-Tass.

Evropska unija je u srijedu zatražila od Bugarske da obustavi realizaciju Južnog toka.

Predstavnica EK-a za energetiku Sabina Berger navela je tom prilikom dva pravna razloga za takav korak.

Jedan od razloga je zahtjev EK-a za usaglašavanje bilateralnih vladinih sporazuma za izgradnju Južnog toka s normama Trećeg energetskog paketa.

Moskva nije dobila obavijest

Pored toga, Brisel je osumnjičio Bugarsku za narušavanje evropskih pravila prilikom raspisivanje tendera za izgradnju infrastrukturnih projekata i davanje privilegija ruskim i bugarskim kompanijama.

Rusija još nije primila bilo kakvo zvanično obavještenje od Bugarske o suspenziji radova na Južnom toku, saopćilo je u nedjelju rusko Ministarstvo energetike.

To pitanje bi, međutim, moglo biti pokrenuto na trostranom sastanku o plinu između predstavnika Rusije, Ukrajine i EU-a, koji bi trebao biti održan u ponedjeljak u Briselu, istakao je glasnogovornik spomenutog ruskog ministarstva, prenosi agencija RIA Novosti.

Južni tok bi trebao omogućiti distribuciju ruskog plina do EU-a obilazeći Ukrajinu.

Izvor: Agencije


Povezane

Brisel misli ozbiljno. Gradnja plinovoda Južni tok na području zemalja Evropske unije do daljnjeg je zaustavljena. Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso ostaje pri tome da se evropski zakoni moraju poštivati. Ista pravila vrijede i za Srbiju, koja je zemlja kandidat za članstvo u EU.

Gasovod Južni tok – trebao bi biti alternativni put za ruski gas do Evropske unije, koji zaobilazi Ukrajinu. Plan je da blizu 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje počne proticati već krajem 2015. Ali, Gaspromov projekt vrijedan blizu 16 milijardi eura naišao je na ozbiljne prepreke. Koplja se trenutno lome u Bugarskoj, prvoj članici Evropske […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO