Otkazi u GM-u zbog nemara i nesposobnosti

Američki proizvođač automobila General Motors otpustio je 15 radnika zbog njihove uloge u najvećem i najkobnijem skandalu za ovu kompaniju. Interna istraga je pokazala da su glavni krivci za ovakvu situaciju nemar i neposobnost.

Loši prekidači za paljenje povezuju se s nesrećama u kojima je 13 ljudi izgubilo život.

Bivši savezni tužilac Anton Valukas, koji trenutno radi za pravnu kompaniju koja sarađuje s GM-om, proveo je istragu. Direktorica kompanije Mary Barra veoma je zabrinuta zbog njegovih zaključaka.

“Ono što je Valukas našao je da su za to odgovorni nesposobnost i nemar”, kaže ona.

Iako to zvuči veoma loše za kompaniju, interni izvještaj nije pokazao zašto se GM uopće odlučio na korištenje jeftinijih i nekvalitetnijih prekidača za paljenje. Na taj način top menadžment oslobođen je najozbiljnije optužbe.

Došlo je do fatalnih nesreća jer za sigurnije prekidače nisu htjeli platiti 90 centi više.

Žrtve trošak poslovanja

Postavlja se pitanje zašto je kompanija 2006. godine počela sa ugradnjom skupljih prekidača koje je ranije odbila, a sve do februara ove godine o tome nikog nije obavijestila niti povukla ijedan automobil.

„Izvještaj je pokazao da su jednostavni potezi doveli do kobnih posljedica“, dodaje Barra.

Iz General Motorsa kažu da su naučili lekciju – 15 zaposlenika dobilo je otkaz, a protiv petero je pokrenut disciplinski postupak. No, to, možda, nije dovoljno.

„Imate more inženjera i direktora i da njima tako nešto pomakne, jednostavno ne zvuči istinito. No, ako je to samo nesposobnost, tu je i dalje ubistvo iz nemara. Menadžment se nije izvukao i neko bi za to trebao ići u zatvor“, kategoričan je Clarence Ditlow iz Centra za autosigurnost.

Izvještaj vjerovatno neće zadovoljiti one koji traže pravdu.

„Naših kćerki, sinova, braće, sestara, majki, očeva nema – jer oni su za General Motors trošak poslovanja“, kaže Laura Christian, majka jedne od žrtava.

Još nekoliko istraga je u toku, koje pokušavaju otkriti je li GM svoj profit stavio iznad svega, odnosno je li mu novac bio važniji od ljudskih života.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Vijest koja je obilježila proteklu poslovnu sedmicu svakako je rekordna kazna General Motorsu. Američki automobilski gigant kažnjen je sa 35 miliona dolara jer ni nakon 10 godina nije sa tržišta povukao vozila sa dokazanom tehničkom greškom. 

Published On 18 May 2014

Izvršna direktorica General Motorsa upravlja kompanijom sa više od 212.000 zaposlenih u 396 postrojenja na šest kontinenata.

Published On 08 Feb 2014
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO