Povijesna odluka Evropske centralne banke

Europska središnja banka, s Marijem Draghijem na čelu, donijela je povijesnu odluku: ključna kamatna stopa snižena je na rekordnih 0,15 posto sa 0,25 posto.

Ali, ta banka je otišla i korak dalje: komercijalne banke koje novac stavljaju u ECB, umjesto kamate koju su do sada dobivale, od sada će joj plaćati za tu uslugu. Kamata na depozite prešla je na negativnu stranu nule i iznosi minus 0,1 posto.

“Negativne kamatne stope će se, također, primijeniti na bankarske rezerve koje prelaze minimalne količine te na određene depozite koji se podrazumijevaju eurosustavom”, rekao je Draghi.

Cilj negativne kamatne stope jest učiniti ECB neatraktivnom komercijalnim bankama u smislu lokacije za čuvanje viška kapitala. To bi, u konačnici, trebalo rezultirati pojačanim kreditiranjem, posebice kompanija. Osim toga, Draghi je najavio i druge mjere.

“S ciljem jačanja kreditiranja kućanstava i nefinancijskih institucija, provest ćemo niz dugoročnih operacija refinanciranja. Do 2018. godine banke će po nižim kamatama dobivati sredstva jednaka sedam posto od iznosa koje posude kompanijama, kako bi lakše kreditirali kućanstva i neprofitne organizacije”, kazao je Draghi.

Opasnost je deflacija

Stigle su i prve reakcije. Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble podržao je potez ECB-a koji, kako je istaknuo, nije trajno, već privremeno rješenje. No, za talijanskog ministra financija Piera Carla Padoana to je od životne važnosti.

“Kad je riječ o visini stopa, jasno je da su niske kamatne stope za prezadužene zemlje vrlo bitne i značajne”, rekao je Padoan.

Poteze ECB-a pozdravio je i francuski predsjednik Francois Hollande koji smatra da će takva odluka pomoći i njegovoj zemlji, ali i eurozoni kao cjelini, tako što će smanjiti pad inflacije koja je dosegnula 0,5 posto, daleko manje od ciljanih dva posto.

“ECB je razumjela da opasnost nije inflacija nego deflacija koja otežava zaduživanje kompanija”, kazao je Hollande.

Ako je suditi prema tržištu kapitala, izgleda da su smanjivanjem kamata, osim političara, zadovoljni i investitori. Wall Street od otvaranja u četvrtak svijetli zelenom bojom, dok je indeks frankfurtske burze dosegnuo prag od 10.000 poena.

Izvor: Al Jazeera i agencije