Turizam u Keniji u kolapsu zbog Al-Shababa

Kenija je jedna od popularnih turističkih destinacija. Poznata po safariju i pješčanim plažama, ta zemlja je posljednjih godina bilježila stalan rast broja turista.

Međutim, serija napada, za koju je okrivljena skupina Al-Shabab, ugrozila je sigurnosnu situaciju u cijeloj zemlji. Posljedice za turističku industriju su katastrofalne.

Bijele pješčane plaže i neki od najprestižnijih hotela u Keniji gotovo su prazni. Turisti se mogu izbrojati na prste jedne ruke. Zbog serije napada skupine Al-Shabab, zemlje poput SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Australije upozorile su svoje građane da Keniju izbjegavaju u širokom luku.

Harald Kamphas je vlasnik jednog odmarališta. Nakon izdavanja upozorenja, posao se drastično smanjio.

“Dan prije izdavanja upozorenja u hotel je stigla skupina od 108 turista iz Velike Britanije. Tada sam imao ukupno 157 gostiju. Idući dan u hotelu ih je ostalo samo 20”, kaže Kamphas.

‘Bez turista smo propali’

Turizam je pokretač ekonomije u obalnom području. Sada je zatvoreno dvadesetak hotela, a šteta zbog otkazivanja turističkih angažmana je blizu sedam milijuna dolara. Tisuće radnika su otpuštene.

Iz Ministarstva turizma tvrde da se sada moraju proširiti na druga tržišta, poput istočne Europe, Dalekog istoka te na druge afričke zemlje.

“Imali smo plan koji sada moramo brisati. Identificirali smo tržišta za koja smatramo da će stabilizirati sektor turizma”, kaže Phyllis Kandie, tajnica Ministarstva turizma.

Mubarak Vyombo je više zabrinut za kratkoročne posljedice. Jedan je od nekoliko tisuća onih koji su ostali bez posla. Ne zna hoće li ga i kada ponovno dobiti.

“Mnogi ovise o turizmu. Ako turisti ne dođu, propali smo. Za sada se snalazim tako što popravljam generatore, ali uskoro ni moji klijenti više neće imati novca, jer i oni žive od turizma”, kaže Vyombo.

S petoro malih usta koja treba nahraniti, Mubaraku ponestaje opcija.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Vlada Somalije i trupe Afričke unije – pojačali su ofanzivu protiv boraca Al Shababa, što je u posljednjih nekoliko mjeseci prisililo hiljade ljudi da napuste svoje domove. Mnogi od njih se svakodnevno bore da prežive. 

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO