Šteta nakon poplava još se zbraja

Šteta nakon majskih poplava još se zbraja. Uskoro se očekuje i finalni izvještaj Svjetske banke, na osnovu kojeg će biti organiziran humanitarni forum na nivou Evropske unije. Međutim, za privrednike i stanovništvo koje je pretrpjelo najveću štetu, vremena je sve manje.

Fondacija Hastor, ASA Prevent Grupa, Švicarska agencija za razvoj i saradnju te UNDP četiri su organizacije koje su održale forum za pomoć poplavljenim područjima. Vremena za gubljenje nema, stav je Almira Jazvina, izvršnog direktora Prevent Grupe, koja svoju pomoć distribuira kroz Fondaciju Hastor i program Srce za Bosnu i Hercegovinu. Plan djelovanja podijeljen je u tri faze.

“Prva je interventna, gdje se najnužnija pomoć pruža onima koji su ugroženi. Druga je stambena, u okviru koje će se obnavljati stambene jedinice, što je u ovom trenutku možda i najvažnije za one koji su ugroženi od poplava. Treća faza je ona održiva. A kroz ‘održiva’ mislimo i na održivi povratak, na održivi nivo prihoda koji je potreban porodicama da ostanu u svojim domovima i održivi razvoj na tim područjima”, kaže Jazvin.

Samo donacije nisu dovoljne

Na forumu su organizirane tri radionice na temu očuvanja radnih mjesta, obnove stambenih jedinica te oporavka poljoprivredne proizvodnje. Više od 80 privrednih subjekata imalo je priliku direktno razgovarati s predstavnicima banaka i drugih međunarodnih subjekata. Međutim, privrednici tvrde da kratkoročna pomoć nije dovoljna.

“Same donacije, kao donacije, neće biti dovoljne. Treba sve ostalo da se poklopi. Mora postojati saradnja javnog i privatnog sektora, kao i fondacija i nevladinih organizacija”, izjavio je Srđan Đurković, izvršni direktor kompanije Bolero.

Radionicu na temu očuvanja radnih mjesta vodio je ekonomist Erol Mujanović. Kroz komunikaciju kreditora i privrednika koji su pretrpjeli štete, Mujanović je primijetio da privrednici ne traže donacije, nego povoljna kreditna sredstva čiji povrat ne bi ugrozio poslovanje njihovih kompanija.

“Kompanije i poslodavci su bili iznenađujuće svjesni, mogu slobodno reči i humanitarni, jer nisu nužno tražili samo donaciju. Tražili su određena povoljna finansijska sredstva, koja su spremni vraćati, i gdje su spremni ući u ugovorni odnos s bankama, ali gdje im trebaju olakšice”, rekao je Mujanović.

Najvažnija je koordinacija

Osamnaestog jula trebao bi biti objavljen detaljan izvještaj o štetama nastalim nakon polava u Bosni i Hercegovini. Dva dana prije toga u Briselu će biti organizirana donatorska konferencija za pomoć poplavljenim područjima.

Međutim, raspodjelu prikupljenih sredstava trebala bi organizirati država. I upravo tu leži značaj ovog foruma…

“Koordinacija – to je fokus današnjeg foruma. Naime, organizatori će pokušati napraviti zajedničku platformu koja će okupiti donatore, s jedne, i oštećene privrednike, s druge strane, kako bi se prikupljena, ali i svaka buduća pomoć distribuirala na što efikasniji način”, izvještava iz Sarajeva reporter Al Jazeere Emir Nuhanović.

Izvor: Al Jazeera