Vlada Kine mora povećati uvoz mesa

Kinezi sve više jedu govedinu. Općenito, trenutno jedu dva puta više mesa nego Amerikanci.

Zhao Jin Eei je dovoljno star da se sjeća vremena kada je meso bilo luksuz. Mada ga i prije gotovo 20 godina nije bilo dovoljno.

Ali, sada je druga priča. 62-godišnji farmer kaže da jednostavno ne može držati korak s potražnjom za njegovom govedinom.

U prošloj deceniji prodaja je porasla za više od 200 posto.

“Kako se popravio životni standard ljudi, iako smo dali sve od sebe da proizvedemo više govedine, i dalje ne možemo zadovoljiti rastuću potražnju. Kina danas mora uvoziti dosta mesa iz inozemstva”, kaže Zhao Jin Wei, vlasnik Jin Wei Halal Food kompanije.

Vlada kaže da želi smanjiti rastuću ovisnost o uvoznoj govedini. Ali, čini se da su Kinezi nezasiti, zbog čega iz Vlade, ipak, priznaju da će, možda, morati povećati uvoz za 20 posto.

Pokušaj usporavanja potrošnje

Veliki ekonomski rast Kine promijenio je i dijetu. Ljudi jedu bolje nego ikada ranije. A s više novca u džepovima, meso više nije luksuz kao što je nekada bilo.

“Kada sam bila dijete, bilo je nemoguće nabaviti meso. Ali sada je potpuno drugačije. Meso jedem kad hoću i koliko mogu”, kaže jedna Kineskinja.

Prije 50 godina prosječni Kinez je konzumirao manje od tri kilograma mesa godišnje. Danas je to 60. A to je previše, kaže Vlada.

“Prema planu državnog savjeta, Vlada upola želi smanjiti unos mesa. Ovo bi moglo pomoći usporavanju potražnje za mesom u Kini”, kaže Gao Guan iz Državne asocijacije za meso.

Niz nedavnih sigurnosnih problema, puput mrtvih svinja u rijekama, stvorio je dodatni pritisak na kinesku prehrambenu industriju. Osim toga, samo 14 posto kineske zemlje je obradivo.

Za uzgoj stoke potrebni su voda, žitarice i zemlja – tri sastojka koja Kini itekako nedostaju

Izvor: Al Jazeera