Manjak radnika muči mađarski turizam

Mađarski turizam se razvija, broj gostiju raste, a ta grana nudi sve više mogućnosti za zapošljavanje (Reuters)

Turistički objekti na mađarskom jezeru Balaton pred početak glavne turističke sezone imaju mnogo nepopunjenih radnih mjesta, prenose agencije.

Zbog malih plaća, mnogi radije traže posao u inozemstvu, objavila je mađarska internetska stranica Vilaggazdasag online (vg.hu).

Poslodavci kuhare i recepcionere pokušavaju pronaći preko oglasa i u Rumuniji, a regrutiraju ih i među srednjoškolcima koje obučavaju za rad u željenoj profesiji, navodi se na toj stranici.

Smanjenje poreza

“U glavnoj sezoni zaposleni rade od 12 do 14 sati. Njihova brutoplaća od 100.000 do 150.000 forinti (od 330 do 490 eura) izrazito je niska. Trebala bi biti najmanje dvostruko veća, ali hoteli i restorani u datoj situaciji to sebi ne mogu priuštiti”, dodaje se.

Rješenje bi moglo biti smanjenje poreskog opterećenja za sektor turizma, tada bi mogle biti povećane plaće, rekao je predsjednik sindikalne organizacije Balatonske regije Henrik Hoffmann.

Ozbiljan nedostatak radne snage, osim na Balatonu, muči i hotelijere na jezeru Velence, pri čemu se turizam razvija, broj gostiju raste, a ta grana nudi sve više mogućnosti za zapošljavanje.

Izvor: Agencije