Ilegalni rudnici zlata uništavaju prirodu

Stotine hiljada hektara zemlje uništene su u Gani, a zagađeno i tri četvrtine voda – sve zbog ilegalnih rudnika zlata.

Vlada te zemlje nedavno je formirala poseban odjel za borbu protiv tog problema, no ilegalni rudari ne strahuju.

Mladići koji teškom mukom pokušavaju zaraditi za život, nisu pokušali dobiti dozvolu vlasti, ali za kopanje imaju pristanak vlasnika zemljišta.

Ilegalni rudnici mogu se naći širom Gane.

Preusmjeravaju tokove rijeka

“Radeći u ovom rudniku, barem svaki dan možete nahraniti svoju porodicu. Zato svi pokušavaju da se ubace u ovaj sistem. Da bi preživjeli. Ako se dobro pazite, onda nije tako opasno kako kažete ”, govori jedan ilegalni rudar.

U potrazi za zlatom ilegalni rudari preusmjeravaju i tokove rijeka. Kad završe posao, nalazišta vrlo često samo napuste.

Potom rudari, koji imaju dozvolu za rad, moraju popraviti štete.

“Ova grupa rudara ovdje je već više od mjesec. Kako kažu, za nekoliko dana odlaze i vratit će zemlju u prvobitno stanje. No, s obzirom na ono što smo vidjeli u ovom području, teško da će to i uraditi”, javlja reporterka Al Jazeere Ama Boateng.

Zbog ilegalnog rudnika, uništeno je korito rijeke Brim.

Metode iskopavanja koje koriste ilegalni rudari, rijeke čine muljavim i prljavim, nakon čega lokalno stanovništvo vodu više ne može upotrebljavati.

”Obično koriste živu i cijanid, hemikalije koje su smrtonosne. A voda koju oni koriste za iskopavanje je ona koja se koristi za piće”, kaže dr. Osmund Ansa-Ansar iz Instituta za istraživanje voda.

Trenutno se preduzimaju određeni koraci kako bi se riješio taj problem, no konkretnih rezultata još nema. Vlasti priznaju da moraju više učiniti.

Izvan zakona

”Na početku nismo bili dovoljno čvrsti da se pozabavimo ovim problemom. Sad je ovo preraslo u rak. Potrebne su nam sve raspoložive snage da ga riješimo – Vlada, lokalne vlasti, javnost, eksperti, javna podrška”, kaže dr. Tony Aubynn iz državne Komisije za minerale.

Iako policija s vremena na vrijeme hapsi ilegalne rudare, prijetnje zatvorom i suđenjem ne tjeraju im strah u kosti.

“Uhapsite ih, dovedete pred sudiju i idući put opet ih nađete za mašinom. Kažu – sud im je naredio da vrate zemlju u prvobitno stanje, a zapravo on je zauzeo mjesto i ilegalno kopa”, kaže policijski zvaničnik Emmanuel Issaka.

Nedostatak radnih mjesta čini ilegalne poslove primamljivim jer je zarada brza. Eksperti upozoravaju da bi, ako se taj ekološki problem uskoro ne riješi, to područje moglo nestati za deset do petnaest godina. No, troškovi sanacije procjenjuju se na milione dolara. Pitanje je ko će to platiti.

Izvor: Al Jazeera