Dvije milijarde eura za tramvajsku mrežu

Za svoj dio 'kolača' od 750 miliona eura, iz Alstoma su kazali da će isporučiti 35 vozova zajedno s opremom za napajanje, signalizacijom i šinama (AFP)

Konzorcij, koji uključuje francuske industrijske grupacije Vinci i Alstom, potpisao je s Qatar Railwaysom ugovor vrijedan dvije milijarde eura o gradnji tramvajske mreže u gradu Lusailu.

Ugovor koji su dobili Alstom i QDVC, u 51-postotnom vlasništvu Qatari Diara i 49-postotnom vlasništvu Vincijevog projektnog odjela, potpisan je u ponedjeljak u pariskoj Jelisejskoj palači, tokom službene posjete emira šeika Ben Hamada al-Thanija.

Isporuka 35 vozova

Iz Vincija su saopćili da ugovor uključuje gradnju 25 stanica i električne infrastrukture za mrežu od četiri linije koje bi se trebale protezati na 33 kilometra.

Za svoj dio “kolača” od 750 miliona eura, iz Alstoma su kazali da će isporučiti 35 vozova zajedno s opremom za napajanje, signalizacijom i šinama.

Očekuje se da će tramvaji u najnovijem planiranom katarskom gradu s blizu 200.000 stanovnika biti pušteni u saobraćaj 2018. godine, a nove linije bit će dodane dvije godine kasnije.

Izvor: Agencije