Pomjeren ultimatum Ukrajini nakon uplate

Direktor Gazproma Aleksej Miler saopćio da je početak naplate unaprijed odgođen do 9. juna (EPA)
Direktor Gazproma Aleksej Miler saopćio da je početak naplate unaprijed odgođen do 9. juna (EPA)

Ruski energetski gigant Gazprom odgodio je do 9. juna ultimatum za Ukrajinu o plaćanju plina unaprijed, nakon što je primio dio isplate u iznosu od 786 miliona dolara, izjavio je u ponedjeljak izvršni direktor Gazproma Aleksej Miler.

“Ukrajina je platila prvi dio isporuke plina, 786 miliona dolara je leglo na naš račun. Pozdravljamo potez Kijeva i odgađamo početak naplate unaprijed do 9. juna”, rekao je Miler, a prenijela agencija France-Presse.

“Uvođenje režima naplate unaprijed zavisit će od pune isplate duga za plin isporučen zaključno sa 1. aprilom u iznosu 2,23 milijarde dolara, čiji je dio plaćen danas, kao i od napredovanja u plaćanju aprilske i majske isporuke. Uplata za maj mora stići do 9. juna”, dodao je čelnik Gazproma, navodi agencija Tanjug.

Potvrda uplate

Rusko Ministarstvo energetike je u ponedjeljak potvrdilo da je primilo 786,4 miliona dolara od ukrajinske kompanije Naftogas, dodajući da je riječ o plaćanjima za februar i mart.

Ukupan ukrajinski dug za plin premašio bi 5,2 milijarde dolara 7. juna da Kijev nije uplatio prvi dio dugovanja.

Ukrajina želi osigurati povlaštenu cijenu od 268,5 dolara za 1.000 kubnih metara plina, dok Moskva insistira na cijeni od 485 dolara, najvišoj koju naplaćuje nekom klijentu.

Četvrta runda pregovora između Evropske unije, Moskve i Kijeva bit će održana kasnije u ponedjeljak u Briselu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO