Etihad nadomak preuzimanja Alitalije

Pregovori dvije kompanije trajali su više mjeseci (AP)
Pregovori dvije kompanije trajali su više mjeseci (AP)

Direktor Etihad Airwaysa James Hogan rekao je kako postoji velika šansa da će ta aviokompanija sklopiti sporazum o preuzimanju velikog udjela u italijanskoj Alitaliji.

Dvije aviokompanije zajednički su saopštile u nedjelju da je Etihad Airways potvrdio kako će uputiti pismo u kojem će detaljno iznijeti uslove za predloženi udio u investiranju.

Pregovori između dvije kompanije o tome trajali su više mjeseci, prenijele su agencije.

“Veoma nam je drago što možemo nastaviti ovaj proces i nadamo se da će biti uspješno okončan”, rekao je Hogan.

Velike investicije

Ministar saobraćaja u italijanskoj vladi Maurizio Lupi rekao je u intervjuu za državnu medijsku kuću Rai News da bi investicija Etihada mogla iznositi i do 600 miliona eura i da bi njome mogli biti obnovljeni rimski aerodrom Fiumicino i milanski Malpensa.

Sporazum podrazumijeva i pregovore banaka o dugu od 500 miliona eura, pri čemu će jedan dio možda biti otpisan, dok bi ostalo bilo preneseno u akcije.

Konačan sporazum, koji treba odobriti Evropska unija, mogao bi biti sklopljen za mjesec, rekao je Leti.

Međutim, kako navode italijanski mediji, sporazumom će vjerovatno biti predviđena otpuštanja radnika, zbog čega se očekuje protivljenje sindikata.

Izvor: Agencije


Povezane

Na osnovu potpisanog Memoranduma o razumijevanju biće ispitana mogućnost za ulaganje vlasničkog kapitala Etihada u Jat.

17 Jun 2013

Talijanska nacionalna aviokomapnija, Alitalia je na koljenima. Gubici se gomilaju, a prijeko potrebni kapital od svojih dioničara nije uspjela skupiti. Šta će se desiti sa talijanskim nacionalnim ponosom pitanje je koje još uvijek nema odgovora.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO