Panamska bolest uništava plantaže banana

Svjetsko tržište banana, vrijedno više od pet i po milijardi eura, suočava se s velikom prijetnjom. Gljivica, poznata kao Panamska bolest, izjeda hiljade hektara plantaža banana. Jedno od najgore pogođenih područja su južni Filipini, čija se ekonomija uglavnom oslanja na uzgoj voća.

Muke Rolanda Torentire rastu iz dana u dan. Proizvodnja banana na njegovoj plantaži drastično je usporena. Panamska bolest, koja inficira drvo banane i brzo se širi, utjecala je na njihov uzgoj. Sada, kaže, ne može više niti isplatiti svoje radnike.

“Zbilja se teško možemo oporaviti. Kada sadimo treba proći barem 10 mjeseci do berbe. Stoga bi oporavak bio kao posao iznova”, ističe on.

Skoro pola njegove plantaže već je uništeno. Torentira kaže da je bolest počela na jednom drvetu, a zatim se brzo proširila, ostavljajući za sobom oštećeno tlo. Novinarka Al Jazeere Jamela Alindogan navodi kako su Filipini jedan od svjetskih lidera u uzgoju banana.

“Plantaže se prostiru na više od 50 hektara u regiji Mindanao. Panamska bolest većinom je utjecala na male uzgajivače. Mnogi su sada u dugovima koje ne mogu otplatiti”, dodaje ona.

Pomoć farmerima

Industrija banana jedan je od najvećih prihoda države. Nakon Ekvadora, Filipini su drugi globalni uzgajivač banana, no uzgajivači teško mogu odgovoriti velikoj potražnji za bananama veće kvalitete. Ono što im sada treba je podrška.

“Farmeri trebaju pomoć, pogotovo u finansiranju, jer su materijali tako skupi. Trebat će demolirati ugrožena područja. Ono što može napraviti Ministarstvo poljoprivrede je da nauči uzgajivače kako da ispune standarde, te da sasijeku bolest u samom korijenu”, ističe Oliver Malacaste iz kooperative Hijo.

“Zašto nam niste dali savjete, organizirali radionice ili dijelili materijale da uzgajivače upoznate sa svime? Vlada kaže da to jesu učinili, ali da time nikada nismo bili obuhvaćeni. Mi bismo trebali direktno od toga imati koristi, jer smo mi vlasnici”, kaže Torentira.

Zemlja koju porodica Torentira ima generacijama sada je jedva iskoristiva. Skoro svake sedmice jedan hektar proguta bolest, a s time, kaže Rolando, i njegove snove o boljem životu.

Izvor: Al Jazeera