EBRD podržava prodaju Mercatora Agrokoru

Konkurencijsko vijeće BiH donijelo je uslovnu odluku kojom se dozvoljava spajanje Agrokora i Mercatora u BiH (Al Jazeera)

Prodaja Mercatora koncernu Agrokor te udruživanje Konzumove i Mercatorove maloprodaje nemaju prave alternative i to predstavlja dobru priliku za stabilizaciju najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, izjavio je Gilles Mettetal, ravnatelj za sektor poljoprivrede i prehrambene industrije pri Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Po njemu, „druge alternative su loše, a nema problema niti u financijskoj konstrukciji posla“.

U izjavi za Slovensku tiskovnu agenciju (STA) potvrdio je i da EBRD podržava Agrokorovu operaciju.

Mettetal je rekao kako je svjestan kako oko takvih poslova u malim državama uvijek postoje rezerve, ali da iskustvo govori kako bi povezivanje dvaju velikih poduzeća u toj regiji bilo korisno i imalo pozitivne učinke u obliku sinergija koje bi se tako ostvarile.

„Vjerujem da će taj posao imati pozitivne učinke. Velik regionalni igrač koji će nastati moći će se se natjecati sa srednje velikim europskim tvrtkama i kotirati na europskim burzama“, rekao je Mettetal, dodajući da bi to područje trebalo takav pozitivan primjer.

Rasprava i na slovenskoj Vladi

Vlada Slovenije na odlasku, kako se predviđa, danas će raspravljati o rizicima do kojih bi moglo doći nakon prodaje 53-postotnog udjela u Mercatoru koncernu Agrokor, objavila je agencija STA.

Izvještaj Vladi o tome podnijet će Slovenski državni holding, državna agencija koja upravlja portfeljom države u nekim poduzećima.

Na Vladu Slovenije u posljednje vrijeme jačaju pritisci protivnika prodaje Mercatora Agrokoru. Riječ je o sindikatima, ali i nekim političarima koji se općenito protive privatizaciji državne imovine.

Oni tvrde da se Agrokor za „operaciju Mercator“ zadužio skoro 500 milijuna eura, zbog čega bi, nakon preuzimanja, mogao „financijski iscrpljivati“ Mercator, te da bi zbog preuzimanja trpjeli zaposleni i sadašnji Mercatorovi dobavljači.

‘Dozvola’ iz BiH

Prema aneksu na kupoprodajni ugovor, koji je Agrokor potpisao s većinskim vlasnicima najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, transakcija bi se trebala završiti do kraja ovog mjeseca, a dogovorena cijena iznosi 86 eura za dionicu.

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine ranije je donijelo uvjetnu odluku kojom se dozvoljava spajanje Agrokora i Mercatora u BiH, ali uz provođenje odgovarajućih strukturalnih ili drugih mjera, poput prodaje prodajnih prostora u nekim gradovima.

Realizacijom posla i spajanjem maloprodajnih mreža Konzuma i Mercatora nastalo bi veliko poduzeće s gotovo 60.000 zaposlenih, s mrežom od 3.500 trgovina u devet država, a procijenjeni prihodi iznosili bi blizu sedam milijardi eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije