Argentina mora platiti 1,3 milijarde dolara

Američki Vrhovni sud je presudio kako Argentina mora u potpunosti isplatiti svoje vjerovnike, što je udarac težak 1,3 milijarde dolara. Presuda je kulminacija desetogodišnjeg spora nakon što je Buenos Aires bankrotirao 2001. godine. Većina kreditora je pristala na restrukturiranje duga, ali ne svi.

Kao posljedica sudske odluke, stigao je još jedan udarac. Bonitetna agencija Standard & Poor's snizila je kreditni rejting te države, i to za dva nivoa, na trostruko C, s negativnom prognozom. Vijest sa američkog Vrhovnog suda  jako je pogodila Argentinu. Samo nekoliko sati nakon što su detalji postali poznati javnosti, predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner odgovorila je obraćanjem naciji.

“Želim se obratiti 92 posto vjerovnika koji su vjerovali u Argentinu. Želim im reći da će Argentina ispuniti svoje obaveze. Argentina neće bankrotirati zbog restrukturiranog duga”, istakla je.

‘Lešinarski fondovi’

Argentina može i platit će dug, ali samo većini vjerovnika koji su prihvatili restrukturiranje duga, vjerujući da je nešto ipak bolje nego ništa. No, šta je s Hedge fondovima, koje Argentina zove ‘lešinarskim’ i koji nisu pristali na restrukturiranje? Hoće li Argentina ispoštovati sudsku odluku i isplatiti im punu svota od milijardu eura?

“Ono što ne mogu i što nijedan predsjednik suverene nacije ne može učiniti je da izloži svoju zemlju i svoj narod takvom iznuđivanju”, kazala je Kirchner.

Argentina je bankrotirala zbog dugova od približno 73 milijardi eura u decembru 2001. godine. Zbog toga je država bačena u duboku ekonomsku i političku krizu. To je bio samo početak, a zatim se opet uspjela nagoditi s međunarodnim kreditorima.

“Takva situacija jasno postaje kamen spoticanja na tom putu, u smislu da ako Argentina bankrotira u skladu s američkim zakonom, ili se promijene zabrane, ili joj se jednostavno ne omogući pregovaranje – to bi joj bitno otežalo pristup tržištu kapitala, ako ne i potpuno onemogućilo”, ističe ekonomski stručnjak Esteban Medrano.

Pristup tržištima

Ali, Argentina sada treba pristup stranim finansijskim tržištima. Treba zajmove da pojača svoju krhku ekonomiju izloženu inflaciji, a ne želi prekršiti američki zakon, navodi novinar Al Jazeere Daniel Schweimler, koji se javio iz Buenos Airesa.

“Direktni utjecaj presude Vrhovnog suda SAD-a osjetio se na berzi Buenos Airesa, i to padom dionica od 10 posto. Opasnost je u tome da bi se nesigurnost mogla proširiti na ostatak države, zbog čega Vlada djeluje brzo, u pokušaju da napravi kontrolu štete”, javlja on.

Argentina bi do kraja mjeseca trebala platiti sve. No, nakon govora predsjednice, ministar ekonomije Axel Kicillof najavio da će pokušati restrukturirati i ovaj dug, ali po argentinskim zakonima, i na taj način izbjeći plaćanje.

Izvor: Al Jazeera