Rusija prekinula opskrbu plina Ukrajini

Gazprom je danas u 10 sati po moskovskom vremenu, kada je istekao rok za plaćanje duga od 1,9 milijardi dolara, uveo za Naftogaz Ukrajine avansno plaćanje plina, a istovremeno je na sudu u Stockholmu tužio Naftogaz za 4,5 milijardi dolara.

Odluka je donesena zbog hroničnog neplaćanja Naftogaza Ukrajine, saopćio je Gazprom.

Neizmirene obaveze za ruski plin iznose 4,458 milijardi dolara, od toga je 1,451 milijarda za novembar i decembar 2013, a 3,007 milijardi dolara za april i maj 2014. godine, precizirao je Gazprom, prenosi Itar-tass.

Prema preliminarnom obračunu, ukrajinska strana nije platila ni za juni, a od danas Naftogaz Ukrajine dobija ruski plin samo za plaćeni iznos.

Isporuka trećim zemljama

Gazprom se obratio međunarodnom sudu u Stockholmu s tužbom protiv Naftogaza Ukrajine zbog neplaćanja duga od 4,5 milijardi dolara i neispunjavanja obaveza iz ugovora od 19. januara 2009. o kupoprodaji prirodnog plina u periodu od 2009. do 2019, kao i zbog neplaćanje tekućih isporuka.

Istovremeno, plin za evropske potrošače isporučuje se u punom obimu, rekao je zvanični predstavnik Gazproma Sergej Kuprijanov.

”U ovom momentu Naftogaz Ukrajine ništa nije uplatio Gazpromu”, naglasio je. Kako je dodao, mehanizam “uzmi i plati” i dalje je na snazi, bez obzira na to što je za Ukrajinu uveden sistem pretplate za plin, prenio je Itar-tass.

Gazprom je istakao obavezu Naftogaza da obezbijedi tranzit tog energenta u treće zemlje u skladu sa uslovima postojećeg ugovora i očekuje da ukrajinska kompanija striktno poštuje svoje obaveze, prenio je Interfaks.

Odluka o daljim aktivnostima u vezi sa ukrajinskim dugom za plin bit će donesena nakon izvještaja direktora Gazproma Alekseja Millera ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, rekao je novinarima potpredsjednik Vlade Arkadij Dvorkovič.

On je na Svjetskom kongresu o nafti dodao da su, kada je riječ o konkretnim uslovima isporuka, među kojima je i avansno plaćanje, pregovori vođeni do posljednjeg momenta, a konsultacije se nastavljaju.

Izvor: Agencije