Makedonija ulaže u obnovljivu energiju

Makedonija je izgradila svoj prvi vjetropark za proizvodnju struje. Energetska strategija države je da se ubuduće što više energije proizvodi iz obnovljivih izvora. 

Na brdu Pugana, u blizini gradića Bogdanci, na jugoistoku Makedonije, montirane su prve vjetrenjače. Procjenjuje se da će se investicija od 55 miliona eura državnoj kompaniji ELEM vratiti za osam godina.

“Jednogodišnja istraživanja pokazala su da u mjestu Bogdanci postojano puše vjetar brzinom koja je povoljna za investiranje u vjetroturbine za proizvodnju električne energije”, kaže Anastasija Olumčeva, gradonačelnica Bogdanaca.

Do kraja mjeseca završit će probni rad i nakon tehničkog prijema i zvanično postaju dio elektroenergetskog sistema Makedonije.

Probni rad

“Park električnih vjetrenjača tokom dva mjeseca proizveo je 15 gigavat sati električne energije, što je i 15 posto planirane godišnje proizvodnje. Cijeli proces još je u fazi probnog rada, ali od početka se proizvedena energija plasira u elektroenergetski sistem zemlje”, istakao je Aleksandar Paunoski, član Upravnog odbora ELEM-a.

Iz te kompanije kažu da je, za Makedoniju u kojoj se 80 posto energije proizvodi u termoelektranama, energija dobijena od vjetra – mala tehnološka revolucija.

“Vetrenjače će godišnje proizvoditi električnu energiju za potrebe grada sa 60.000 stanovnika. To je 100 gigavat časova energije dobijene od vetra ili dva procenta godišnje proizvodnje u Makedoniji”, izvještava Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Plan je da se u narednoj fazi montira još šest vjetrenjača. Tada bi njihova ukupna snaga bila 50 megavata.

Pedesetak kilometara dalje na jugoistoku prema bugarskoj granici, u Strumici, u jednoj školi se pomoću Sunca proizvodi električna energija.

Subvencije EU-a

Pomoću novca iz Evropske unije osamdesetak panela je krajem prošle godine montirano na krov školske zgrade.

“Škola će sklopiti ugovor sa kompanijom za distribuciju energije EVN da nam viškove struje koje solarni paneli proizvedu tokom ljeta, vrate tokom zime, kad trošimo više kilovata. Tako bismo uštedjeli na budžetu i imali manje račune”, očekuje Lidija Manuševa, direktorica škole.

Izračunali su da će godišnje uštedjeti 6.000 eura. I građani Strumice montirali su solarne panele na krovove kuća.

“Čak smo i tokom zime imali toplu vodu, zato što temperature nisu pale. Mjesečno dobijamo blizu deset eura manje račune za struju, odnosno godišnje uštedimo gotovo 120 eura”, kaže Lenče Tufekčieva, stanovnica Strumice.

Država je i ove godine subvencionirala ugradnju solarnih panela u domove 600 građana, sa po stotinu eura. Prosječno jedna investicija košta blizu 500 eura.

Izvor: Al Jazeera