Crna Gora spušta cijene da privuče goste

Fokus Budve će biti na elitnom turizmu (Al Jazeera)

Ljetna turistička sezona u Crnoj Gori već je počela, a gradovi na primorju te države spremni su ugostiti veliki broj posjetilaca.

Najprofitabilnija privredna grana u Crnoj Gori, turizam, i ovog ljeta bit će prilika da se popuni budžet te države.

Gradovi sa primorja Crne Gore, svaki na svoj način, pripremili su ponudu, kako bi se turisti što više zadržali tokom posjete.

Budva će, kao i prethodnih sezona, biti mjesto gdje će građani sa “dubokim” džepom svoj odmor provesti u ovom gradu. Ipak, za razliku od prethodnih godina, najave su da će smještaj u crnogorskoj metropoli turizma biti nešto jeftiniji.

Nautički turizam

Kotor i Tivat svoju šansu vide u nautičkom turizmu. Veliki broj kruzera i jahti koji dolaze u ova dva grada šansa su posebno za Kotor. Kotorski stari grad za mnoge je izazov.

Turisti u Kotor pristižu sa svih strana svijeta, od Kine i Japana, preko Sjedinjenih Američkih Država, pa sve do Velike Britanije i ostalih evropskih zemalja.

Direktor Turističke organizacije Kotor Mirza Krcić, u izjavi za agenciju Anadolija kaže da u ovom trenutku Kotor ima veću posjetu nego prošle godine u isto vrijeme.

“Kotor ima limitirane smještajne kapacitete, tako da, za razliku od drugih, bilježimo rast od sedam posto više gostiju u odnosu na prošlu godinu. Što se tiče izletničkog turizma, Kotor je za prvih pet mjeseci posjetilo više od 71.000 organizovanih izletnika, što predstavlja rast od jedan posto u odnosu na prošlu godinu. Prema našem planu, broj organizovanih posjeta gradu trebalo bi da se kreće negdje oko 315.000. Također, tu treba dodati i broj individualnih posjeta, tako da će se ta brojka kretati između 500.000 i 600.000 posjetilaca”, objašnjava Krcić.

Očekuje se da će kruzerima u Kotor stići više od 300.000 posjetilaca.

Tivat je, također, veoma popularna destinacija za mnoge turiste. Najveća marina u Evropi, Porto Montenegro, gdje su već usidrene neke od najvećih svjetskih jahti, pruža posjetiocima širok spektar razgledanja i uživanja.

Dobra posjeta

U Ulcinju je sezona počela još početkom maja. Iz lokalne turističke organizacije navode da su hoteli već uveliko otvoreni i spremno dočekuju svoje goste.

“Imali smo preko deset sajamskih nastupa gdje smo predstavili svoju ponudu za ovu sezonu i možemo reći da smo bili zadovoljni interesovanjem za Ulcinj. Što se tiče predsezone, vremenske prilike nisu bile dobre tokom čitavog maja, kad smo očekivali veći broj turista, a i regionalna kriza uzrokovana poplavama odrazila se dosta na predsezonu, odakle mi imamo veliki broj turista. Mi svakako bilježimo rast broja turista u odnosu na prošlu godinu od sedam posto, ali očekujemo da već od naredne sedmice taj broj bude veći, kada i počinje glavna turistička sezona”, saopćeno je iz TO Ulcinj.

Turistička ponuda će se ove godine fokusirati na organizaciju brojnih manifestacija, saopćeno je iz TO Ulcinj.

Navode da se od 26. do 29. juna drugi put u Crnoj Gori održava Southern Soul Festival na plaži Dolcinium – Velikoj plaži.

“Pozivamo sve ljubitelje soul, funky, jazz muzike da posjete Ulcinj u tom periodu i uživaju u zvucima ove muzike, ali i u čarima Velike plaže. Slijede Međunarodni sajam knjiga, ljetna scena, Old timer fest, Motorijada…Ono što je novo u turističkoj ponudi našeg grada jeste saradnja TO Ulcinj sa Centrom za zaštitu i proučavanje ptica, gdje je oformljena vodička grupa zadužena da posjetiocima ove bogate lagune pruži potpune informacije o raznolikosti biodiverziteta”, navode iz TO Ulcinj.

Naglašavaju da je pet vodiča osposobljeno sa ciljem popularizacije posmatranja ptica na prostoru solane, koja zauzima itekako visoko mjesto na mapi posmatrača ptica u ovom području Evrope.

Iz nacionalne turističke organizacije ranije je naglašeno da će u saradnji sa hotelijerima i ugostiteljima pokušati da cijene smještaja, hrane i pića urede na način da Crna Gora ne bude najskuplja destinacija na Jadranu.

Izvor: Agencije