Nestabilne regije podigle cijenu nafte

Zbog sukoba u Iraku, te nemira u Libiji, globalne cijene nafte nastavile su rasti. Trenutno se nalaze na devetomjesečnom maksimumu.

Analitičari upozoravaju da nestabilnost u pojedinim članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) ugrožava buduće isporuke najveće svjetske organizacije zemalja proizvođača nafte.

Rast zabrinutosti

Irak je drugi po veličini proizvođač sirove nafte u OPEC-a. Dnevno proizvodi blizu 3,5 miliona barela tog energenta i ima pete po veličini rezerve nafte u svijetu.

Međutim, sukobi između grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i iračke vojske sve se više približavaju Bagdadu i južnim iračkim provincijama bogatim naftom.

Zabrinutost u svijetu raste, što se odrazilo i na američke berze, koje padaju treći dan za redom. Analitičari tvrde da bi rast cijena nafte mogao ugroziti državne ekonomske izglede.

Irak je članica OPEC-a, gdje je prema obimu, drugi nakon Saudijske Arabije kada je riječ o izvozu. U istoj organizaciji nalazi se i Libija, u kojoj se također vode sukobi.

Naime, oružane grupe koje su učestvovale u revoluciji 2011. godine, a kojom je svrgnut predsjednik Muammar Gaddafi, svojevoljno su zauzele luke sa naftnim terminalima.

Neizvjesnost u Libiji

Prekinute su isporuke nafte za Tripoli i druge gradove, zbog čega su pojedini stanovnici glavnog grada proveli noć u automobilima na benzinskim pumpama. Međutim, do njih još nije stigla vijest o sukobima.

“Većina benzinskih stanica je zatvorena. Ne znamo tačno zašto! Ali takvi problemi su uobičajeni uoči parlamentarnih izbora. Svaka nova politička faza ima svoje probleme, ali kriza sa gorivom je ta koju građani najviše osjete”, kaže Mohammed Jawed, stanovnik Tripolija.

Očekuje se da će zauzimanje naftnih terminala na sjeveru Libije dodatno smanjiti izvoz nafte koji je već sa 1,4 miliona barela pao na 200.000 barela dnevno.

Uz sukobe u Iraku, koji ne pokazuju znakove slabljenja, mala je vjerovatnoća da će u skorije vrijeme cijena nafte na svjetskim berzama krenuti silaznom putanjom.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Sigurnost naftne industrije bit će važno pitanje na parlamentarnim izborima u Iraku koji će se održati iduće sedmice. Naftovodi i ostala infrastruktura na meti su neprestanih napada, a gubici se mjere milionima.

Published On 25 Apr 2014

Resorni ministri zemalja članica OPEC-a odlučili su da smanjenja proizvodnje nafte neće biti. Međutim, zemlje koje budu proizvodile više od 30 miliona barela dnevno biće upozorene. U slučaju rapidnog pada cijena, biće održan vanredni sastanak. Samo u tri mjeseca, cijene nafte pale su za 30 posto. Mnogim vozačima to i nije tako teško palo.

Published On 15 Jun 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO