Svjetska banka snizila prognozu ekonomskog rasta

Kineska privreda bi ove godine trebala porasti za 7,6 posto, ali to će ovisiti o uspjehu Pekinga u prebacivanju težišta sa izvoza na domaću potražnju (Getty Images)
Kineska privreda bi ove godine trebala porasti za 7,6 posto, ali to će ovisiti o uspjehu Pekinga u prebacivanju težišta sa izvoza na domaću potražnju (Getty Images)

Svjetska banka snizila je prognozu svjetskog ekonomskog rasta u ovoj godini, predviđajući razočaravajući tempo rasta u državama u razvoju zbog slabog početka godine, koji je odgodio očekivano ubrzavanje aktivnosti.

Ove bi godine svjetska ekonomija, po Prilikama za svjetsku ekonomiju SB-a, trebala porasti za 2,8 posto.

U januaru je Svjetska banka procijenila ovogodišnji rast na 3,2 posto, a prognoze za 2015. i 2016. godinu potvrđene su na 3,4 odnosno 3,5 posto.

Svjetska banka je snizila i prognozu rasta u grupi država u razvoju u ovoj godini na 4,8 posto sa 5,3 posto prognoziranih u januaru.

Kineski rast 7,6 posto

U januaru je za iduću godinu prognozirala rast po stopi od 5,5 posto, koji je 2016. godine trebao ubrzati na 5,7 posto.

Kineska privreda bi ove godine trebala porasti za 7,6 posto, ali to će ovisiti o uspjehu nastojanja Pekinga da prebaci težište sa izvoza na domaću potražnju.

Upravo će takva politika Pekinga, zajedno s lošim vremenskim prilikama u SAD-u, krizom u Ukrajini i sporom provedbom strukturnih reformi ograničiti rast u toj grupi treću godinu zaredom ispod pet posto, procjenjuju u SB-u.

Snižena je i prognoza rasta u grupi država s visokim dohotkom na 1,9 posto, sa 2,2 posto prognoziranih u januaru.

U 2015. godini rast bi, prema posljednjim procjenama SB-a, trebao ubrzati na 2,4 posto te na 2,5 posto u 2016. godini.

U januaru su za obje godine prognozirali stopu rasta od 2,4 posto.

Važan poticaj

Prognoza ovogodišnjeg rasta eurozone potvrđena je na 1,1 posto, dok bi SAD, nakon pada aktivnosti u prvom tromjesečju zbog oštre zime, trebao u cijeloj godini ostvariti stopu rasta od 2,1 posto.

U januaru je SB prognozirao 2,8-postotni rast američke ekonomije u ovoj godini.

U SB-u procjenjuju da će na države s visokim dohotkom u 2015. i 2016. godini ponovno otpadati polovina rasta svjetske privrede, u odnosu na manje od 40 posto koliko je njihov udio iznosio lani.

Ističu i da će ubrzanje ekonomija s visokim dohotkom biti važan poticaj za države u razvoju.

“Ekonomije s visokim dohotkom trebale bi u iduće tri godine ubrizgati dodatnih 6.300 milijardi dolara u globalnu potražnju, što je osjetno više u odnosu na 3.900 milijardi dolara ubrizganih u protekle tri godine i više od očekivanog doprinosa zemalja u razvoju”, ističe se u izvještaju SB-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Direktorica Svjetske banke za jugoistočnu Evropu Ellen Goldstein kaže kako se u ovom trenutku ekonomske posljedice poplava još ne mogu u cijelosti procijeniti.

26 May 2014
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO