Gates više nije najveći dioničar Microsofta

Gates već deset godina istim tempom prodaje svoje dionice Microsofta (EPA)
Gates već deset godina istim tempom prodaje svoje dionice Microsofta (EPA)

Po prvi put u historiji Microsofta Bill Gates nije najveći individualni dioničar, a za četiri godine će njegove dionice najvjerovatnije nestati.

Nastavi li ovim tempom prodavati svoje dionice, do polovine 2018. godine više neće biti dioničar te softverske kompanije.

Gates, koji je zajedno sa školskim prijateljem Paluom Allenom 1975. godine osnovao Microsoft i time, pokazalo se, pokrenuo kompjutersku revoluciju, prodao je u proteklom tromjesečju 20 miliona dionica Microsofta, kao što to radi u svakom kvartalu posljednjih desetak godina.

Rast cijene

Nakon nedavne prodaje dionica Gates više nije najveći pojedinačni dioničar Microsofta, jer mu je u vlasništvu ostalo blizu 330 miliona dionica, dok Steve Ballmer, koji je u februaru s mjesta izvršnog direktora otišao u penziju, ima skoro 333 miliona dionica. To znači da svaki od njih sada ima otprilike četiri posto ukupnog broja dionica Microsofta.

Prilikom javne ponude dionica 1986. godine Gates je stekao 49 posto dionica te softverske kompanije, a zahvaljujući dugogodišnjem snažnom rastu cijene Microsofta Gates je decenijama najbogatiji čovjek na svijetu.

Njegov imetak magazin Forbes danas procjenjuje na 77 milijardi dolara.

Gates je mjesto izvršnog direktora prepustio Ballmeru 2000. godine, dok se u februaru ove godine povukao s mjesta predsjednika Microsofta. No, ostao je u odboru kompanije, kao savjetnik za tehnologiju novog izvršnog direktora Satya Nadella.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO