Gunja: Poplave uništile jedini izvor zarade

Vodena stihija nije zaobišla ni Hrvatsku. Hektolitri vode poplavili su Slavoniju. Osim štete na porodičnim kućama, stanovnici sela na istoku ove zemlje sabiraju i štetu u poljoprivredi. Njive, usjevi, domaće životinje, poljoprivredne mašine – dio je onoga što je stradalo, pa će mnogi, kad se voda povuče, morati krenuti ispočetka.

Mjeseci rada na njivi Ivanu Terkezoviću propali su u samo nekoliko sati. Sada je može samo gledati i to sa sigurne udaljenosti.

„25,5 hektara, eno piše na tabli, cijela je pod vodom. Tu smo posijali soju i nikla je super. Prvi put smo pošpricali i eto desi se to”, kaže Terkezović.

 Šteta samo na jednoj njivi je blizu 65.000 eura. Ipak, nada se da jesen nosi bolje dane.

„Sada ćemo čekati da se ta voda povuče koliko se mogne i da se vratimo u život do desetog mjeseca, a kad se vratimo da posijemo žito.”

No, tek treba smisliti čime, jer desetak poljoprivrednih strojeva, vrijednih hiljade eura, više ne radi.

Vodena bujica prevrnula je kanister s ukupno 2.000 litara goriva, stotinjak litara ulja za motore, stotine kilograma sjemenja.

Poput Terkezovića, poljoprivredom se u Gunji bavi većina stanovnika. U ionako siromašnom kraju poplave su mnogima uništile jedini izvor prihoda. Mnogi su ostali i bez domaćih životinja.

„Jako jako puno ima uginule stoke. Ja procjenjujem sigurno 60 posto. Tako da je stočni fond u Gunji… Ma sve je u Gunji otišlo”, kaže Hrvoje Lučić, načelnik općine Gunja.

Obećanja vlasti

No, iz Vlade stiže obećanje – gubitak stoke nadoknadit će država, a stići će i pomoć za poljoprivrednike.

„U selu Gunja potopljene su apsolutno sve obradive površine. Mještani koji ovdje žive, a s kojima smo razgovarali kažu da još nisu primili poticaje za prošlu godinu pa se sa sumnjom pitaju tko će im isplatiti odštetu i kada”, izvještava iz Gunje reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić. 

Mjerodavni ministar kaže – najesen, kroz tri mjere pomoći za koje je osigurano blizu sedam miliona eura.

„Neplaćanje zakupa za državna poljoprivredna zemljišta, to je naknada iz stočnog fonda onog trenutka kada se gospodarstvenici budu mogli vratiti na svoje farme, sva stoka koja je uginula će im biti refundirana, da li u naravi, da li u novcu i prva mjera je bila u presijavanju ili novom usijavanju poljoprivrednih površina”, navodi Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede.

Poljoprivrednici s tih područja na tržnicu više ne dolaze, no kupci kažu, voća, povrća i mesa ipak ne nedostaje.

„Ma mi se uvijek snađemo nekako, solidarni smo jedni s drugima. Imamo i svoje bašče, vrtove”, ističe Nada, stanovnica Županje.

Snaći će se, kažu, i poljoprivrednici. Iako je teško, rad na zemlji, mnogi od njih ne bi mijenjali ni za jedan drugi posao. Čak ni kada voda odnese sve što su godinama stjecali.

Izvor: Al Jazeera