Trgovački lanci žele na indijsko tržište

Strani investitori ponovno su bacili oko na Indiju, treću najveću ekonomiju u Aziji. Nova vlada, orijentirana ka biznisu, mogla bi dopustiti ono što ulagači odavno očekuju: skidanje zabrane za strana ulaganje u sektor maloprodaje.

Bazar Colaba na jugu Mumbaija mjesto je ulične trgovine već 50 godina. No, to nije samo tržnica nego i zajednica stotina malih trgovaca koji izdržavaju hiljade radnika, izvijestila je Karishma Vyas, novinarka Al Jazeere.

M. M. Vishnu je, kao i mnogi drugi, na nedavnim izborima svoj glas dao Indijskoj narodnoj partiji (BJP), zahvaljujući kojima je i pobijedila. Zauzvrat, od nove vlade traže da spriječi otvaranje stranih supermarketa u zemlji.

“Naša trgovina neće preživjeti. Ako se otvore velike prodavnice, gotovi smo. Ljudi koji sada zarađuju dnevnice, neće zarađivati ništa”, kazao je Vishnu.

Stranka Indijska narodna partija obećala je da će ih zaštiti tako što će zabraniti strane investicije u maloprodaji. No, novog  premijera Narendra Modija prati reputacija agresivnog lovca za stranim kapitalom.

“Sa više od milijardu stanovnika Indija je savršeno tržište za kompanije poput Tesca i Wal-Marta. Konkurencija je mala jer postoji tek nekoliko velikih supermarketa. Ako dobiju dozvolu da otvore svoje prodavnice, mogli bi ostvariti ogromne profite”, izvijestila je Vyas.

Rast maloprodaje

Konsultantska kompanija Deloitte prognozira da će sektor maloprodaje iduće godine narasti za najmanje 230 milijardi dolara. Potencijal za investiranje je ogroman, a ekonomisti insistiraju da će od slobodnih stranih investicija korist imati i potrošači.

Ekonomski analitičar Dharmakirti Joshi je kazao: “Jedan od problema koji guši Indiju je visoka inflacija, pogotovo u oblasti voća i povrća, odnosno u sektoru namirnica. Postoji mišljenje, ako strani veliki brendovi investiraju u sektor maloprodaje, da će to otvoriti vrata i drugim aktivnostima, što će pozitivno uticati na kontrolu inflacije”.

No, prije nego što ulože svoj novac investitori od vlade traže da im garantira povoljno okruženje za poslovanje.

“Kao prvo, mislim da moraju stabilizirati cijeli poreski sistem u Indiji, što znači da ne smije biti nepredviđenih situacija. Također, postoje zakoni o stjecanju zemlje koji su veoma nepovoljni”, kazao je Ajay Singha, izvršni direktor Američke ekonomske komore za Indiju.

Trgovci u Colabi se nadaju da će vlada ispuniti svoje obećanje i ostaviti stvari kakve jesu, jer njihov opstanak ovisi o tome.

Izvor: Al Jazeera