CG očekuje investicije od tri milijarde eura

U crnogorskoj prijestolnici turizma – Budvi, sinoć je otvoren peti festival investicija i nekretnina.

Ta država se već godinama oslanja na strana ulaganja kao pokretače privrednog razvoja. No, svjetska kriza donijela je probleme, pa se od početnog buma 2008. priliv investicija posljednjih godina smanjivao.

Ipak, država se nada novom zamahu, koji najavljuje početak gradnje velikih turističkih projekata na obali, vrijednih tri milijarde eura.

“Investicije koje su već krenule ili su pripremljene i pitanje je dana kada će krenuti da u turizmu generišu vrijednost od oko tri milijarde eura, što je gotovo pa na nivou godišnjeg nacionalnog BDP-a, a da pritom govorimo samo o investicijama koje se tiču crnogorskog primorja”, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović.

Nade se polažu u tri luksuzna resorta sa marinama – Porto Montenegro, Kumbor i Luštica. Posljednji, ujedno i najveći, vrijedan je milijardu eura, a finansira ga egipatski ORASCOM.

Dobra zarada

”Ovo je jedan od najvećih projekata grupe i naše investicije skoncentrisat ćemo ovdje u naredne dvije godine. Riječ je o pionirskom projektu koji će biti naš glavni cilj u narednom periodu”, kaže Ihab Kamel iz Luštica Developmenta.

Sa crnogorskog juga, kojim, barem prema natpisima na obali, dominiraju ruski kupci, tržište nekretnina planira da se preseli na sjever – u zimske centre. 

”Koliko se, zapravo, ulagalo u Crnu Goru  najbolje govori podatak da je u posljednjih 10 godina u ovu državu ušlo blizu šest milijardi eura inostranog novca, najviše u izgradnju i kupovinu turističkih nekretnina”, javlja iz Budve reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Sve to donijelo je dobru zaradu domaćim investitorima i građevinarima.

Ali, od početka krize cijene nekretnina opale su za trećinu, a kupaca je malo. Ipak, oni ne odustaju.

”Imamo sada taj problem krize u Ukrajini, koja ne znamo kako će se odraziti na tržište nekretnina i na investicioni ciklus u ovom regionu, ali ja mislim da je kriza na kraju i da postoji veliki interes za ulaganja na Jadransku obalu”, kaže Duško Knežević iz Atlas Grupe.

Građevinar Tomislav Čelebić kaže da dobro organizovane i kvalitetne kompanije ne treba da strahuju.

Na duge staze, za Crnu Goru važno je da se ne oslanja samo na investicije izvana, kaže ekonomista Vasilije Kostić, ali kada je već tako, savjetuje, treba da se uklone preostale poslovne barijere, poput otežavajuće administracije.

”Novi talas investicija i vraćanje statusa Balkanskog tigra ili nastavak pada? Odlučiće tržište i politika. Statistike radi, prošlih godina Crna Gora zauzela je tek četvrto mjesto u regionu kada je riječ o prilivu investicija”, javlja Marinović.

Izvor: Al Jazeera