Vrijednost Ine pala šest milijardi dolara

Ministar Vrdoljak vjeruje u uspješan nastavak pregovora, a da bi MOL trebao odgovarati za počinjenu štetu (Al Jazeera)

Vrijednost hrvatske naftne kompanije Ine pala je u posljednjih pet godina između pet i šest milijardi dolara, izjavio je ministar gospodarstva Hrvatske Ivan Vrdoljak.

Istodobno, studija koju su za Vladu Hrvatske uradile američka kompanija AT&Karney te Oil & Gas Consulting pokazala je da je, nakon preuzimanja Ine, mađarski MOL hrvatsku stranu nepridržavanjem dogovora oštetio za čak 6,2 milijarde dolara, prenosi agencija Srna zagrebački Jutarnji list.

Analiza pokazuje da je Ina izgubila na vrijednosti u svim segmentima poslovanja.

Štete su nastale jer, suprotno ugovorima, Ina nije obnavljala rezerve i proizvodnju ugljikovodika.

Smanjene rezerve ugljikovodika

Od 2009. godine rezerve ugljikovodika, koje su osnova vrijednosti svake naftne kompanije, smanjene su za 23 posto, a proizvodnja za 30 posto.

Samo zbog nepridržavanja obveza o proizvodnji i obnovi rezervi ugljikovodika Ina je na gubitku od 5,6 milijardi dolara.

Na temelju analize, američki i hrvatski Vladini konzultanti predlažu promjenu upravljačkog modela, izdvajanje Ine iz sustava MOL-a te podjelu upravljačkih odgovornosti u skladu s vlasničkim udjelima, čime bi Hrvatska morala steći veći utjecaj na poslovanje kompanije.

Ministar Vrdoljak je rekao da vjeruje u uspješan nastavak pregovora, a da bi MOL trebao odgovarati za počinjenu štetu.

Pregovarači hrvatske Vlade i MOL-a izvijestili su nakon prošlotjedne četvrte runde pregovora o Ini da žele ubrzati pregovore te da će novi sastanak pregovaračkih timova biti održan do kraja svibnja.

Uskoro peta runda razgovora

Voditelji pregovaračkog tima Vlade ministar Vrdoljak te voditelj tima mađarskog MOL-a, izvršni direktor te kompanije Jozsef Molnar, novinarima su, nakon sastanka koji je potrajao tri i pol sata, izjavili kako je sastanak održan u konstruktivnoj atmosferi te da je dogovoren novi.

Dva najveća dioničara Ine – Vlada Hrvatske, koja ima 44,84 posto dionica, i MOL, koji ima 49,08 posto, službene su pregovore o Ini počeli sredinom rujna prošle godine.

Dosadašnji su pregovori pokazali da je za hrvatsku stranu najspornije pitanje korporativnog upravljanja, dok u MOL-u najspornijim drže pitanja plinskog biznisa, jer tvrde kako Hrvatska nije ispunila ugovore iz 2009. godine o preuzimanju plinskog biznisa, a zatim o investicijama, razvoju i maloprodaji te povećanju učinkovitosti poslovanja Ine. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO