U Londonu najviše milijardera na svijetu

Ukupno 104 milijardera prijavljena u Velikoj Britaniji raspolažu bogatstvom od 368,75 milijardi eura (EPA)

London ima više milijardera nego bilo koji drugi grad na svijetu, dok Velika Britanija ima najveću koncentraciju milijardera po broju stanovnika, pokazali su podaci studije provedene za dnevnik The Sunday Times.

U Londonu žive 72 od 104 milijardera u zemlji, a drugo mjestu je zauzela Moskva, s 48 milijardera u ukupnom broju ruskih milijardera.

New York je treći sa 43, slijedi ga San Francisco sa 42, Los Angeles s 38 i Hong Kong s 34 milijardera.

Ukupno 104 milijardera prijavljena u Velikoj Britaniji raspolažu bogatstvom od 368,75 milijardi eura, dok je prošle godine bilo njih 88 i ukupno su bili bogati 300,8 milijardi eura.

Sve više siromašnih

Bogatstvo britanskih milijardera danas daleko premašuje 2008. godinu, odnosno vrijeme prije recesije, kada je njihovo ukupno bogatstvo iznosilo 247 milijardi eura.

Nasuprot tomu, prema podacima objavljenim ovih dana, bruto društveni proizvod po stanovniku u Velikoj Britaniji, a to je podatak kojim se često mjeri prosječno bogatstvo stanovništva, pao je daleko ispod BDP-a za 2008. i neće ga prerasti prije 2017. godine.

Karitativna organizacija Trussell Trust, koja je najveća banka hrane u zemlji, navodi da je broj osoba koje traže pomoć u hrani narastao za 163 posto u godinu dana, te je krajem ožujka dosegnuo 913.000 ljudi.

Taj broj je “šokantan”, ocijenila je banka hrane, uz napomenu kako tu nisu uračunate osobe koje su se za pomoć obratile drugim organizacijama, niti osobe koje se stide zatražiti takvu vrstu pomoći.

Izvor: Agencije