Sve više nezaposlenih obrazovanih Iranaca

Nedavna izvješća Vlade Irana upozoravaju na rast stope nezaposlenosti među osobama koje su fakultetski obrazovane, a najnoviji statistički podaci pokazuju da je u Iranu, od blizu 77 milijuna stanovnika, njih 10 posto nezaposleno. Većina ima visoku školsku spremu. 

Taksist Ibrahim svakog jutra kupuje novine, brzo prelista stranice politike i sporta kako bi pogledao najnovije oglase za posao. Zove brojeve potencijalnih poslodavaca i raspituje se, i tako već dvije godine. No, posla nema i zato mora zarađivati kao taksist.

“Imam fakultetsku diplomu, ali još nisam našao prikladan posao. Zbog toga sam prisiljen raditi kao taksist. Predsjednik [Hassan] Rouhani je obećao da će naći neka rješenja za slučajeve poput moga. Vjerujem da će učiniti nešto u vezi s tim”, kaže Ibrahim.

Posljednja Vladina izvješća donijela su poražavajuće statističke podatke, prema kojima je u Iranu oko osam milijuna ljudi nezaposleno, a većina njih je fakultetski obrazovana. Samo u proteklih osam godina na iranskim sveučilištima je diplomirao ogroman broj studenata, dok je tržište rada ostalo isto.

Studenti za radikalnije mjere

“Potrebna je reforma sustava visokog obrazovanja i bolje usmjeravanje studenata prilikom odabira fakulteta. Također, potrebno je povećati domaću proizvodnju i na taj način pomoći tržištu rada”, ukazuje Abdol-Wahid Fayazi iz Odbora za visoko obrazovanje pri iranskom Parlamentu.

Apsolventi jednog teheranskog sveučilišta zahtijevaju radikalnije mjere, govoreći kako “nije dovoljno samo uraditi izvješće i navesti statističke podatke, nego je potrebno poduzeti i neke dugoročne mjere”.

“To je zvono za uzbunu i nama, i Vladi. Neki od nas planiraju posao tražiti u inozemstvu”, najavljuje jedan apsolvent.

Državni ministar rada je problem sažeo u jednu rečenicu: “Ukoliko se nešto ne uradi kada je riječ o ovome, za samo sedam godina ćemo imati 11 milijuna nezaposlenih.”

Iran je dugi niz godina bio pod ekonomskim sankcijama zapadnih zemalja, pri čemu su njegovo gospodarstvo i građani najviše ispaštali.

Novoizabrani predsjednik Rouhani blizak je reformističkim krugovima i iskazao je želju da izvuče Iran iz međunarodne izolacije, unaprijedi gospodarstvo i riješi kroničnu nezaposlenost. Iranski studenti se nadaju da će ispuniti obećanja.

Izvor: Al Jazeera