Pliva najbolji investitor u istočnoj Evropi

Pliva je osvojila nagradu za najbolji investicijski projekt u vrlo jakoj konkurenciji zemalja istočne Evrope (Goran Stanz / Pixsell)

Pliva Hrvatska, članica izraelske Teva grupe, osvojila je na jednoj od najvećih svjetskih investicijskih konferencija u Dubaiju nagradu za najbolji investicijski projekt u istočnoj Europi, priopćeno je iz te farmaceutske kuće.

Nagradu je Pliva, kojoj su podršku dali hrvatsko Ministarstvo gospodarstva i Agencija za investicije i konkurentnost, osvojila u vrlo jakoj konkurenciji zemalja, kao što su Poljska, Češka, Slovačka, Turska i Srbija.

„Ovo je još jedna potvrda da u Hrvatskoj postoje znanja i sposobnosti da uspješno konkuriramo na najzahtjevnijim svjetskim tržištima. Vjerujem da će ovo biti dodatni poticaj i drugima u okruženju da prepoznaju stručnost i profesionalnost u Hrvatskoj“, istaknuo je predsjednik Uprave Plive Tihomir Orešković.

Vrdoljak: Lakše investirati u Hrvatsku

Hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je, komentirajući nagradu koju je dobila Pliva, kako je nesporno da je danas lakše investirati u Hrvatsku u odnosu na samo godinu dana ranije.

„Osim što samo promijenili zakonodavni okvir, imamo poticaje i olakšice za ulagače, ali – što je još i važnije – promijenili smo i investicijsko okruženje, te konkurentnost zemlje. Na sve moguće načine želimo dokazati koliko nam je važna proizvodnja, izvoz i svako novo radno mjesto, a posebno ona u visokotehnološkoj proizvodnji“, izjavio je Vrdoljak.

U protekle dvije godine Pliva je investirala blizu 200 milijuna dolara u nove proizvodne pogone u Savskom Marofu i Zagrebu. To je jedan od najvećih investicijskih ciklusa u povijesti ove kompanije i jedno od najvećih privatnih ulaganja u Hrvatskoj u posljednje dvije godine.

Investicija će rezultirati značajnim povećanjem proizvodnje gotovih oblika lijekova i aktivnih farmaceutskih supstancija, porastom izvoza, ali i čistijom proizvodnjom i novim zapošljavanjem, navode iz Plive.

Nagrade u šest kategorija

Dodjela nagrada održala se u sklopu jedne od najvećih svjetskih investicijskih konferencija Annual Investment Meeting (AIM), koja se pod visokim pokroviteljstvom šeika Mohammeda Bin Rashida al-Maktouma, premijera i potpredsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, te vladara Dubaija, održava od 8. do 10. travnja ove godine u Dubaiju.

Na AIM-u je 2013. godine prvi put organizirana dodjela nagrada za najbolja izravna strana ulaganja.

One se dodjeljuju nacionalnim agencijama za privlačenje investicija s ciljem promicanja doprinosa navedenih agencija u gospodarskom razvoju svojih zemalja.

Nagrade se dodjeljuju u šest kategorija, razvrstanih po sljedećim geografskim regijama: Afrika, Bliski istok i Sjeverna Afrika, Azija, Latinska Amerika, Središnja Amerika te Istočna Europa.

Investicijski projekti na natječaj su se mogli prijaviti isključivo na poziv organizatora, koji je unaprijed analizirao cijelo globalno tržište, te velike investicijske projekte koji su se realizirali ili su počeli s realizacijom u 2013. godini.

Nakon ulaska u uži izbor zemalja i na sam poziv organizatora Agencija za investicije i konkurentnost prijavila je projekt Plive Hrvatska, na kojem je uspješno surađivala.

Stručni ocjenjivački sud od 10 međunarodno priznatih stručnjaka iz područja izravnih stranih ulaganja vrednovao je projekte po kriterijima visine investicije, broja ukupno novozaposlenih, izvoza, supstitucije uvoza, lokalnog utjecaja investicije, održivog razvoja, te ekološki odgovornog poslovanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO