Spor o podjeli resursa na Arktiku

Pet arktičkih zemalja formiralo je Arktičko vijeće kako bi zajedno upravljale eksploatacijom nafte i plina, ali ima zainteresiranih i izvan tog kruga.

Topljenje leda na Arktiku uzrokuje teške posljedice za ostatak Planete. No, također, otvara mogućnost eksploatacije 25 posto svjetskih rezervi nafte i plina. Pitanje je ko ima suverenitet nad tim područjem.

“Rusija tvrdi da njima pripadaju ogromne količine nafte, ali to se nalazi unutar njihove suverene teritorije. Slično je i s Kanadom. Ako se pronađu veće količine energenata izvan teritorijalnog suvereniteta jedne zemlje, onda ćemo imati nove sporove i novi krug intenzivnog takmičenja”, ističe Bruce Jones iz instituta Brookings.

Prema međunarodnom pravu, nijedna zemlja trenutno nema u vlasništvu Sjeverni pol ili područje Arktičkog okeana koji ga okružuje, izvještava Ivica Puljić, reporter Al Jazeere.

Pet arktičkih zemalja – Kanada, Rusija, Danska, Norveška i Sjedinjene Američke Države – imaju ograničeno pravo na ekskluzivnu ekonomsku zonu od 370 kilometara od svojih obala. No, nisu svi zadovoljni.

Pravo na korištenje

“Arktik je dio Ruske Federacije. Pod ruskim suverenitetom je posljednjih nekoliko stoljeća. A tako će biti i u budućnosti”, izjavio je Vladimir Putin, premijer Ruske Federacije.

Zato su Rusi, za svaki slučaj, još 2007. godine zaboli zastavu na dno okeana u blizini Sjevernog pola.

Gazprom, ruska kompanija u državnom vlasništvu, postavila je naftnu platformu.

Nakon toga su Amerikanci dali dozvolu kompaniji Shell da počne bušiti morsko dno u potrazi za naftom i plinom. Kanada je zabrinuta i poziva se na odluke Arktičkog vijeća i Ujedinjene narode:

“Sve te zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države i Rusiju, sporazumjele su se kada je riječ o temelju za dalje aktivnosti na Arktiku. Rečeno je da će poštivati Zakon o moru koji su donijeli Ujedinjeni narodi. Taj sporazum bi trebao biti temelj saradnje”, ističe Peter Harrison sa Univerziteta Queens u Kanadi.

Najveći spor između pet arktičkih zemalja vodi se o resursima izvan njihovih legalnih granica na Arktiku, a pravo da koriste prirodne resurse u međunarodnim vodama imaju sve zemlje svijeta.

Izvor: Al Jazeera