Norvežani u dilemi o budućnosti novca

Dok se veliki dio Evrope bori sa deficitom, Norveška je preokupirana budžetskim suficitom. Država će uskoro objaviti plan šta će uraditi sa 920 milijardi dolara viška. Novac će, prema svemu sudeći, biti potrošen na istraživanje ekološki prihvatljivih tehnologija.

Jednog dana će u potpunosti nestati norveški energenti. Ali za sada, ta zemlja se može u potpunosti finansirati energentima koji se nalaze ispod njenog mora. Nafta, plin ili posebna ulja. Potražnja u svijetu je velika. Ali stanovnici se nalaze u jednoj etičkoj dilemi.

Frederic Hauge, savjetnik za okolinu, kazao je: “Šta želimo postati? Želimo li biti narod koji ulaže u katranski pijesak, vađenje nafte na Arktiku ili u Fukushimu? Ili želimo biti narod koji ulaže u solarnu energiju, vjetroparkove i vozi električne automobile. Mislim da je odgovor jednostavan.”

Frederic je jedan od mnogih Norvežana koji zahtijevaju da se bogatstvo od nafte uloži u ekološki prihvatljive tehnologije.

Velika zarada

Čak 855 milijardi dolara iznosi ukupna zarada od norveške nafte. To je blizu 170.000 dolara za svakog njenog stanovnika. U prosjeku, Fond je u vlasništvu jedan posto svih berzi na svijetu. A najviše je investirano u nekretnine i tržište obveznica.

Vlada je i ranije najavila da će se riješiti dionica velikih zagađivača, poput rudnika uglja. U petak bi trebali objaviti paket investicija u sektor zelene tehnologije.

Ipak, mnogi pozivaju na oprez. Ekonomisti tvrde da bi Fond trebao igrati na sigurno.

“Uvijek će postojati političari i interesne grupe, koji će htjeti manipulirati načinom na koji se taj novac troši, bez obzira na trenutne trendove u svjetskim investicijama i ulaganje u izvore obnovljive energije. Mislim da je uzaludno očekivati da političari prepoznaju ekonomske trendove i predvide budući rast određenih sektora”, ocijenio je ekonomist Lars Soeraas.

Bilo da je to investicioni trend, savjest ili čista poslovna logika, Norvežani imaju keš i osjećaj da bi trebali uraditi nešto s njim, umjesto samo gledati kako se novac gomila na računu.

Izvor: Al Jazeera