Aluminij pred gašenjem, radnici bez posla

Mostarskom Aluminiju, kako tvrde u toj kompaniji, prijeti gašenje, jer trenutačno duguje najmanje 100 milijuna eura. Zaliha imaju za najviše 15 dana, a dobavljači, među kojima i najvažniji – Elektroprivreda, blokirali su im račune.

Poduzeće se odmah na početku rata našlo pod udarom granata tadašnje JNA, pa je iz rata izašlo porušeno, sa 140 milijuna eura štete.

Radnici su postupnim gašenjem uspjeli spasiti velike peći i vitalna postrojenja, što je omogućilo oživljavanje proizvodnje te je ona 1997. godine ponovno i pokrenuta.

Budući da je blizu 10 milijuna eura u oživljavanje Aluminija uložio šibenski TLM, zauzvrat je dobio 12 posto vlasništva, dok je 64 posto vlasništva prepisano radnicima za neisplaćene ratne plaće, 24 posto je ostalo državi, odnosno kasnije Federaciji BiH.

Takav omjer vlasništva dioničarskog društva Aluminij upisan je u registru Višeg suda u Mostaru 1997. No, devet godina kasnije sporazumom je utvrđeno da Federaciji pripada 44 posto vlasništva, radnicima isto toliko, a Republici Hrvatskoj 12 posto.

No, taj omjer upisan je u registar vrijednosnih papira tek sedam godina kasnije, a u međuvremenu je propao i pokušaj privatizacije državnog kapitala.

Federalna Vlada potpisala je ugovor s Aluminijem prošle godine u kojem se, uz preuzimanje 44 posto vlasništva, obvezala osigurati subvencije u vidu povoljnije cijene električne energije, nužne tom poduzeću za opstanak.

Zalihe materijala sve tanje

Cijena struje danas čini trećinu vrijednosti proizvoda te je, u vrijeme pada vrijednosti aluminija na svjetskom tržištu, kompanijama to teško izdržati.

Pod istragom se u Hrvatskoj našla jeftinija struja, koju je jedno vrijeme osiguravala Hrvatska elektroprivreda (HEP), dok su se u BiH oko Aluminija dugo plele političke mreže.

Ipak, u pogonima Aluminija radi se punom parom. Pitanje je: “Do kada?”

Zbog 50 milijuna eura duga za struju, blokiran im je račun, a bez novca zalihe materijala sve su tanje.

„Na samom smo kraju. Imamo još za 10 dana, eventualno 15 dana nekih sirovina, a nakon toga će se početi lagano gasiti proizvodnja“, konstatira poslovođa Dinko Marić.

Radnici su očekivali spasonosni potez Vlade FBiH koja je, nakon višegodišnjeg spora, prošle godine ušla u vlasništvo poduzeća. Sindikat se poziva na tada potpisani ugovor.

„Smanjene su dionice radnicima da bi išle na Vladu, a zauzvrat su obećali subvencionirati cijenu struje. Međutim, do dana današnjeg Aluminij nije pomognut ni pfeninga“, kaže Milenko Marić iz Sindikata radnika Aluminija.

Radnici žele konkretne poteze

Pomoći u jeftinijoj struji još nema.

Nedavno je federalni premijer Nermin Nikišić prozvao Aluminij da su Vladu pozvali tek nakon gomilanja duga u posljednjih pet godina i rasipanja novca preko dobavljača, ali i dodao da je očuvanje Aluminija njihov strateški interes.

Radnici, ipak, žele vidjeti konkretne poteze.

Prozvali su i Narodnu stranku Radom za boljitak iza koje stoji financijski moćna širokobriješka obitelj Lijanović.

Jedan od njih je i Jerko Ivanković Lijanović, federalni dopremijer, koji odbacuje optužbe kako njegova stranka stoji iza blokade računa Aluminija.

„Imamo adekvatno rješenje za Aluminij, ali ne i dovoljno političke snage da se intervenira u tom pravcu. Smatram da bi Vlada trebala izaći s garancijama od 100 do 200 milijuna maraka prema aluminijskom kombinatu kako bi svi dobavljači mogli reprogramirati svoje obveze“, predlaže Lijanović.

Strah od propasti

Prema podacima Udruge proizvođača aluminija, s mostarskim poduzećem povezano je čak 3.000 kooperanata u BiH i 1.500 izvan države.

I bivši radnici nestrpljivo čekaju rasplet, ali i neisplaćene dionice i otpremnine.

„Ako on stane, šta i kako dalje? Sve je povezano: mali prerađivači, 800 radnika, PIO, zdravstvo… Jednostavno bi Mostar pao na koljena. Ako dođe do stečaja ili, ne daj Bože, likvidacije, onda smo i mi našu agoniju konačno završili. Možemo se ugasiti“, upozorava Alica Rahimić iz Sindikata bivših radnika Aluminija.

Toga se plaše i zaposleni, budući da Sindikat navodi kako je većina radnika u kreditima te bankama duguju najmanje 10 milijuna eura, a sljedeću plaću ne znaju kada će primiti.

Novo rukovodstvo smanjilo je primanja, napravilo uštede u iznosu 15 milijuna eura. No, sada je i novi direktor dao ostavku, što Sindikat smatra da se dogodilo zbog pritiska politike.

„Radnici se nadaju da će njihovo poduzeće biti spašeno. U krajnjem slučaju, u Sindikatu kažu kako su spremni sami ugasiti Aluminij prije nego dopustiti da ga unište zbog sumnjivih interesa“, javlja Al Jazeerin reporter Ivan Pavković.

Izvor: Al Jazeera