Slovenci i dalje protiv prodaje Mercatora

Najnovije ispitivanje pokazuje da se odnos Slovenaca prema privatizaciji i prodaji državnog vlasništva polako mijenja (Pixsell)

Polovica anketiranih Slovenaca smatra da bi popis poduzeća u vlasništvu države namijenjenih prodaji trebalo proširiti, ali i dalje većinom, njih 70 posto, nisu naklonjeni prodaji Mercatora, iako je to nešto manje izrazito nego prije, pokazala je anketa koju je u utorak objavilo ljubljansko Delo, a prenosi Hina.

Na pitanje podržavaju li prodaju najvećeg slovenskog trgovačkog lanca hrvatskom koncernu Agrokor negativno je odgovorilo 70 posto ispitanika, a prodaju podržava njih 23 posto, u anketi na uzorku od 403 ispitanika koja je provedena prošlog tjedna.

Prema aneksu na lanjski kupoprodajni ugovor, Agrokor i prodajni konzorcij većinskih vlasnika Mercatora do kraja lipnja trebaju zaključiti posao u kojemu se za 86 eura po dionici prodaje 53,34 posto Mercatorovih dionica.

Mijenja se odnos prema privatizaciji

Ispitivanje Dela provedeno u lipnju prošle godine, nakon što su Agrokor i konzorcij većinskih vlasnika Mercatora potpisali kupoprodajni ugovor, pokazalo je da se realizaciji tog posla tada protivilo 72 posto ispitanika, a podržavalo ga 21 posto.

Prema anketi Dela iz siječnja 2011. godine, kada je Agrokor također bio najozbiljniji kandidat i nudio 221 euro za dionicu Mercatora, protiv zaključivanja tog posla bilo je 80 posto ispitanika, a tada su bili i jaki politički otpori, pa se od posla na kraju odustalo.

Najnovije ispitivanje vodećeg slovenskog lista pokazuje da se odnos Slovenaca prema privatizaciji i prodaji državnog vlasništva polako mijenja.

Tako ih sada 50 posto izjavljuje da se slaže s preporukom Međunarodnog monetarnog fonda da slovenska Vlada proširi sadašnji popis 15 poduzeća namijenjenih prodaji i omogući novi val privatizacije, dok ih se tome protivi 39 posto.

I slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je prošlu srijedu da i danas, kao i prije tri godine, kad je bio ministar u nekadašnjoj vladi Boruta Pahora, prodaju Mercatora Agrokoru, koji mu je neposredni konkurent, smatra lošim potezom.

“Cijelo ovo vrijeme imam jednako stajalište: prodaja Mercatora izravnom konkurentu, koji sam proizvodi hranu i za nju traži nove prodajne kanale, neodgovorna je”, rekao je Židan tijekom ispitivanja pred parlamentarnom komisijom, koja se bavi istraživanjem odgovornosti političara za financijsku rupu u slovenskim bankama.

Hrvatska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja prošlog je tjedna objavila uvjete koje Agrokor mora zadovoljiti kako bi preuzeo Mercator.

Riječ je o strukturnim mjerama u obliku dezinvestiranja, uz precizno određene uvjete, te mjerama praćenja uvjeta poslovanja u obliku mjera ponašanja Agrokora prema dobavljačima, a posebno prema dobavljačima Mercatora-H.

Agrokoru uvjetno odobreno preuzimanje

Dezinvestiranje podrazumijeva prodaju, raskid ugovora o zakupu ili davanje prodajnih mjesta u dugoročni zakup (na najmanje deset godina, bez mogućnosti prijevremenog otkaza), a ta prodajna mjesta Agrokor ne može ponovo otkupiti ili uzeti u zakup prije isteka roka od pet godina.

Agrokor se tako obavezao da će na području Hrvatske dezinvestirati ukupno 96 prodavaonica iz kombinirane mreže Konzuma i Mercatora, čiji ukupni prihod čini gotovo 60 posto prihoda Mercatora-H iz 2012. godine.

Određene su i obveze vezane za izlaganje na policama Mercatorovih dobavljača i Konzumovih konkurenata, kojima će morati prepustiti 30 posto polica u razdoblju tri godine nakon službenog preuzimanja.

Agrokor je namjeru koncentracije hrvatskom regulatoru prijavio početkom srpnja prošle godine.

Prema ocjeni Agencije iz lipnja 2013. godine, kada bi se u sadašnjem obliku na hrvatskom tržištu spojile maloprodaje Agrokora i Mercatora, tržišni udio tako spojenog društva bio bi između 30 i 40 posto, dakle bio bi zabranjen.

Izvor: Agencije