Poljska poziva na stvaranje energetske unije

Tusk predlaže osnivanje jedinstvenog evropskog tijela koje bi kupovalo plin za cijelu 28-članu Uniju (EPA)
Tusk predlaže osnivanje jedinstvenog evropskog tijela koje bi kupovalo plin za cijelu 28-članu Uniju (EPA)

Evropska unija mora stvoriti energetsku uniju kako bi osigurala opskrbu plinom jer je Evropa zbog sadašnje ovisnosti o ruskoj energiji slaba, napisao je poljski premijer Donald Tusk u članku objavljenom u Financial Timesu.

Rusija, koja osigurava oko trećine potreba EU-a za plinom i naftom, izazvala je aneksijom ukrajinskog poluotoka Krima najveću krizu u odnosima sa Zapadom od završetka Hladnog rata.

“Bez obzira na to kako se kriza u Ukrajini bude razvijala, jedno je sigurno: prevelika ovisnost o ruskoj energiji čini Evropu slabom”, napisao je Tusk, a prenosi Hina.

‘Mehanizam solidarnosti’

On je podsjetio da Evropska unija stvara bankarsku uniju i da zajednički kupuje uran za svoje nuklearne centrale, te naglasio da bi isti pristup trebala imati i prema ruskom plinu.

“Stoga predlažem energetsku uniju. To će vratiti Evropsku zajednicu njezinim korijenima”, istaknuo je Tusk.

Tusk je napisao da bi u sklopu takve unije trebalo osnovati jedinstveno evropsko tijelo koje bi kupovalo plin za cijelu 28-članu Uniju, te da bi EU trebao uspostaviti “mehanizam solidarnosti” kojim bi se pomoglo svakoj zemlji članici koja bi iz bilo kojeg razloga ostala bez opskrbe plinom.

Izvor: Agencije


Povezane

Vladimir Putin je upozorio evropske lidere da će Rusija obustaviti isporuke tog energenta Ukrajini, ukoliko ne plati dosadašnji dug od 2,2 milijarde dolara.

12 Apr 2014

Dogovor koji su jučer u Ženevi postigli Ukrajina, Rusija, SAD i Europska unija, nije umanjio tenzije na istoku Ukrajine. Proruski aktivisti navode kako ih taj dogovor ne obavezuje da se razoružaju i napuste okupirane zgrade.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO