Nokia mijenja ime u Microsoft Mobile

Dogovor vrijedan 5,4 milijarde američkih dolara bit će finaliziran u petak (Getty Images)

Microsoftova kupovina kompanije Nokia Devices and Services će biti finalizirana do kraja aprila, a da bi tranzicija bila što bezbolnija, svim dobavljačima Nokia uređaja poslano je pismo.

U pismu se navodi da će Nokia Oyj promijeniti ime u Microsoft Mobile Oy.

Oyj je finska skraćenica za ‘korporacija’, dok Oy znači ‘d.o.o.’

Ova kompanija će biti u punom vlasništvu Microsofta, te će kao njena podružnica biti zadužena za proizvodnju prenosnih uređaja.

Finalizacija u petak

U pismu se otkriva kako se neće mijenjati trenutni uslovi koji dobavljači imaju sa Nokijom.

Microsoft je potvrdio da će kupovinu Nokijinog biznisa proizvodnje mobilnih uređaja finalizirati u petak, ali je je američka kompanija također otkrila i par promjena izvornih uslova prošlogodišnjeg dogovora vrijednog 5,4 milijarde američkih dolara.

Microsoft kaže da je obavio “korake potrebne da bi se finalizirala” kupovina Nokije.

Očekuje se da će završetak transakcije, za koji je bilo potrebno odobrenje regulatorne agencije iz Kine, biti obavljen bez premještanja velike fabrike iz Indije.

Nokia kaže da “još ima vremena do okončanja dogovora”, zbog čega ne može “spekulirati o mogućim ishodima”. Dodaje: “Sa Chennaijem, treba zapamtiti da smo rekli da ćemo razmisliti o dogovoru sa Microsoftom, ukoliko naša imovina u Indiji ne bude mogla biti dio transfera na globalnom nivou.”

Međutim, Microsoft je potvrdio da trenutno neće preuzimati Nokijina postrojenja u Koreji, koja zapošljavaju blizu 200 ljudi i koja su bila dio izvornog dogovora. Fabrika će sada biti zatvorena.

Izvor: Agencije