E-cigarete, trend vrijedan dvije milijarde

Jedni ih koriste kao sredstvo odvikavanja, drugi zbog činjenice da je njihovo konzumiranje dozvoljeno u zatvorenim prostorima. Od naprave za koju se vjerovalo da je prolazni trend, električne cigarete postale su industrija vrijedna oko dvije milijarde dolara godišnje. Međutim, izgleda da bi mogle doživjeti istu sudbinu kao i klasične cigarete.

Mnogi pušači na Zapadu vjerovali su da više nikad neće moći konzumirati cigarete u toplom prostoru omiljenog kafića. U suštini, zabrana nije nestala, ali jesu cigarete, čiji je kancerogeni dim zamijenjen ovim, navodno, manje štetnim.

“Jonathan redovno ide u Pariz, gdje je ovaj trend itekako zaživio”, kaže Pierre Durand, suvlasnik jednog kafića.

Pariski model

Pierre i Jonathan su uspješni model iz Pariza primijenili u Londonu. Otvorili su kafić u kojem, uz kafu, prodaju i električne cigarete.

“Ne pokušavamo napraviti neki vlastiti brend, jednostavno smo fokusirani na zadovoljstvo naših klijenata”, dodaje Jonathan Cadeilhan, drugi suvlasnik kafića.

Svjetska zdravstvena organizacija i različite državne agencije još su u fazi odlučivanja kako regulirati to tržište. Glavna briga je da pušenje ponovo ne postane socijalno prihvatljivo. Čini se, ipak, da potrošači imaju suprotne motive.

“Ovako pokušavam prestati pušiti i za sada mi dobro ide. Nadam se da ću zaista i prestati”, rekao je Mark Bowles, koji koristi e-cigarete.

“Želim manje štetnu alternativu, koja će i dalje zadovoljiti želju za nikotinom”, kaže Annie Oelman, koja također konzumira e-cigarete.

U zemljama poput Velike Britanije konzumiranje električnih cigareta za sada je dozvoljeno na javnim mjestima, a procjene su da ih koristi više od milion i po Britanaca. I taj broj raste.

Vlastita tehnologija

Što znači manje kupaca za duhanske kompanije. Britanski Imperial Tabacco najavio je gašenje fabrika u Velikoj Britaniji i Francuskoj. Druge velike kompanije gubitke na duhanskom kompenzirali su ulaskom na električno tržište cigareta, čija se vrijednost procjenjuje na oko dvije milijarde dolara. Međutim, tim tržištem dominiraju male kompanije, koje su prve prepoznale veliki potencijal.

“Male kompanije su razvile vlastitu tehnologiju i prodajnu mrežu do kupaca. Također, veliki dio ovih uređaja proizvodi se u Kini, jer je veoma jednostavno otvoriti fabriku za njihovu proizvodnju, što su male kompanije maksimalno iskoristile”, rekao je Shane Macguill, tržišni analitičar.

Za male, ali i velike proizvođače budućnost zavisi od zakonskih okvira koji tek trebaju biti postavljeni. Pierre i Jonathan nemaju briga. Ukoliko električne cigarete budu zabranjene na javnim mjestima, oni će i dalje imati svoj kafić, a pušače će jednostavno poslati na svjež zrak.

Izvor: Al Jazeera