Hrvatski poreznici naplatili 87 miliona eura

Rješenja o pljenidbi i prijenosu novčanih sredstava izdata su lani za 75.968 fizičkih i 49.070 pravnih lica (EPA)

Porezna uprava u Hrvatskoj je prošle godine, na osnovu javnih prodaja i drugih načina podmirenja duga prema rješenjima o zapljeni, naplatila 87,9 miliona eura duga pljenidbom, procjenom i prodajom pokretnina, a od ove godine podatke o javnim aukcijama objavljuje i na svojoj internetskoj stranici.

Izdato je 125.038 rješenja o zapljeni novčanih sredstava i 9.443 rješenja zapljene pokretnina.

Prema podacima koje je objavila Porezna uprava tokom 2013. rješenja o pljenidbi i prijenosu novčanih sredstava izdata su za 75.968 fizičkih i 49.070 pravnih lica, te je ukupno naplaćeno blizu 302 miliona eura.

U istom periodu je izdato 9.443 rješenja o zapljeni. Pljenidbom, procjenom i prodajom pokretnina objavljeno je 995 oglasa o javnoj prodaji, te je na osnovu javnih prodaja i drugih načina podmirenja duga prema tim rješenjima naplaćeno 87 miliona eura, kažu u Poreznoj upravi, navodi agencija Hina.

Podaci i na internetu

Oglas o javnoj prodaji uobičajeno se objavljuje u mjestu gdje se stvari prodaju kao i na oglasnoj ploči u lokalnom uredu Porezne uprave.

No, kako bi informacije o javnim prodajama pokretnina bile što dostupnije širem krugu građana, Porezna uprava od 2014. godine objavljuje podatke o javnim aukcijama i na vlastitoj internetskoj stranici.

Tako su se početkom aprila na internetskim stranicama Porezne uprave ‘zaredale’ objave lokalnih ureda o javnim prodajama pokretnina na kojima se najčešće prodaju lični automobili te plovila, mašine, namještaj, ali i odjeća i obuća, trikotaža, čaše, stolovi, itd.

Od tih objava vrednosno je ‘najjača’ ona mjesnog ureda Split u kojoj je bila oglašena prodaja namještaja (kuhinje, spavaće sobe i dnevni boravci), vrtnih garnitura, bijele tehnike i pojedinačnih komada namještaja, uz oglašenu cijenu od 472.000 eura, a prodavali su i plovilo Rivlera po cijeni od 118.000 eura.

Oglašavanje automobila

Područni uredi od Dubrovnika do Osijeka najčešće oglašavaju prodaju automobila, a tu se može naći štošta, od, naprimjer, Opel Vectre iz 1997. godine za 100 eura ili Mercedesa iz 1987. za 260 eura, pa do BMW-a serije 3 iz 2006. po cijeni od 14.500 eura.

Uz to, često se oglašava i prodaja motocikala i mopeda, teretnih vozila ili radnih mašina, pa su tako, naprimjer, poreznici iz Pazina oglasili javnu prodaju traktora iz 1971. za 2.300 eura, a poreznici iz Varaždina da neposrednom pogodbom prodaju radnu mašinu JCB 3CX Digmaster po početnoj cijeni od 40.000 eura.

Na osnovu rješenja o pljenidbi poreznici često oglašavaju i javnu prodaju razne trgovačke robe.

Tako su, naprimjer, poreznici s područja Rijeke uz ostalo oglasili prodaju razne trgovačke opreme po cijeni od 26.000 eura, a oni iz Bjelovara prodaju vatrogasnog aparata.

Postupak zapljene

Zaplijenjene pokretne stvari javno se prodaju, a iznimno se, ako je zaplijenjena lako kvarljiva roba, takva roba može unovčiti neposrednom pogodbom.

Javna prodaja određuje se oglasom o javnoj prodaji koji mora sadržavati podatke o mjestu, danu, satu i načinu prodaje te opis predmeta koji se prodaju i njihovih početnih cijena i uvjete prodaje.

Oglas o javnoj prodaji objavljuje se na uobičajeni način u mjestu gdje se stvari prodaju kao i na oglasnoj ploči u područnom uredu.

Porezna uprava, koja vodi postupak zapljene za pokretnine čija je procijenjena vrijednost veća od 6.500 eura, dostavlja Hrvatskoj gospodarskoj komori podatke o pokretninama koje se prodaju u postupku zapljene.

Ako je procijenjena vrijednost pokretnina koje se javno prodaju veća od 26.000 eura, oglas se mora objaviti u dnevnoj štampi, navode iz Porezne uprave.

Izvor: Agencije