Zlatni biznis za strane firme u Srbiji

Srbija je jedina zemlja u regiji koja izvađenu rudu zlata topi i pretvara u poluge. Dragocjeni metal čuva se u trezoru Narodne banke Srbije.

Zlato služi kao potpora za nacionalnu valutu. Sve više stranih kompanija traži zlato u Srbiji, jer država za takve projekte nema dovoljno novca.

Uvježbanim i sinkroniziranim potezima kotao temperature 1.200 stupnjeva donosi se do stola.

Sto posto čisto zlato cijedi se u kalup. Ova dragocjena tekućina vrijedna je 520 tisuća dolara.

Zlato se hladi vatrom iz ‘brenera’ i spušta se na 800 stupnjeva. Kada se uhvati kora na vrhu zlata, posao od četiri minute je završen. I proizvod je gotov.

Srbija izvukla 180 tona zlata

Vladimir Janošević, tehnički direktor Topionice, kaže da je Srbija u svojoj povijesti izvukla gotovo 180 tona zlata. Kada je proizvodnja u borskom rudniku velika, zlato se topi jednom mjesečno.

Vladimir kaže da su istraživanja pokazala kako će najsjajnije rude biti još 100 godina.

“Uopšte ovaj region ima dosta zlata. Zlata ima u okviru rude i kao samorodno. Ovaj ceo potez Istočne Srbije ima dosta zlata, tako da su mnoge svetske kompanije zainteresovane za istraživanje u ovom regionu”, kaže Janošević.

Petnaest stranih kompanija traži zlato u Srbiji. Među njima su i Kanađani, koji rade za Avala Resources ltd.

Depozit, odnosno zlato, traže na nekoliko lokacija. Državi plaćaju da buše zemlju. Uz to zapošljavaju lokalno stanovništvo i plaćaju poreze.

Proces pronalaska zlata može potrajati i do deset godina. Ako ga pronađu, njihovo je, ali će za to platiti porez. 

Ljudi misle da depoziti zlata već postoje. U stvarnosti oni ne postoje dok ih ne istražite i ne pronađete. Depoziti zlata ne vrijede ništa dok ih ne izvadite iz zemlje, što je jako skup proces. Eksploatacija je vrlo rizičan posao. Deset godina traje odluka gdje ćete otvoriti rudnik. Svjetski prosjek je da samo pet od 100 otvaranja rudnika uspije”, kaže Justin van der Toorn, menadžer za istraživanje Avala Resources ltd.

Samo zlato ne gubi vrijednost

Tijekom posljednjih desetljeća rudnici su zatvarani ili su radili s malom efikasnošću zbog neulaganja u tehnologiju.

No, uz to, Srbija spada u 100 zemalja koje posjeduju zlatne rezerve. Sa 15,29 tona poluga u sefu Narodne banke Srbija je na 58. poziciji u svijetu i na prvom mjestu u regiji. Godine 1915. zemlja je imala 19 tona zlata u polugama.

Četiri zlatne poluge, vrijedne 4 milijuna dolara, koje je snimila ekipa Al Jazeere, bit će deponirane u trezor Narodne banke.

Prije nego što odu vrijedilo je pokušati sa dva prsta podignuti polugu zlata. Kome to uspije, može je nositi kući, izvjestio je iz Bora reporter Al Jazeere Đorđe Kostić. Njemu to, ipak, nije pošlo za rukom.

U vrijeme ekonomske krize jedino zlato ne gubi vrijednost. Od 2008. godine je potražnja za tim plemenitim metalom skočila 64 posto, a njegova cijena probila je granicu od 1.000 dolara za uncu čistog zlata.

Zbog toga su kontrole na izlazu iz Topionice rigorozne.

Izvor: Al Jazeera