Skupština neće odlučivati o prodaji KAP-a

Ustavni sud Crne Gore proglasio je neustavnim odredbe Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, kojima je bilo propisano da Skupština daje konačnu riječ o prodaji Kombinata aluminijuma Podgorica.

Ocjenu ustavnosti zakona tražili su Vrhovni sud i Vlada Crne Gore, kao jedan od kreditora, zbog suprotnosti sa Zakonom o stečaju i načelom podjele vlasti. Ustavni sud presudio je u njihovu korist.

“Skupština Crne Gore se, po našoj ocjeni, na način suprotan zakonu konstituisala kao novi organ u stečajnom postupku s neprihvatljivim stepenom arbitrarnosti.

Osim toga, zakonodavac je organima stečajnog postupka uskratio pravo izbora najpovoljnijeg modela prodaje u skladu sa odredbom člana 134, stav 2 Zakona i na taj način ograničio njihova ovlašćenja”, rekao je sudija Ustavnog suda Branimir Šćepanović.

Uslovi Uniproma

Reporterka Al Jazeere Milica Marinović javlja da KAP trenutno ima 700 zaposlenih, a dugovi kompanije prelaze 360 miliona eura.

“Od prošlogodišnjeg ulaska u stečaj, zatim bankrota, obavljena su dva poziva za prodaju imovine KAP-a. Na provom je prodat dio imovine, a najveću ponudu za ostatak dala je nikšićka kompanija Uniprom – 28 miliona eura. Međutim, Uniprom je tražio da im se u narednih pet godina garantuje da cijena struje neće prelaziti 38 eura po megavatsatu, da će se cijela imovina KAP-a uknjižiti, proglasiti industrijskom zonom i da će Uniprom biti oslobođen plaćanja komunalija i dadžbina”, javlja Marinović.

Vlada i Elektroprivreda nisu se još dogovorile mogu li garantovati zahtjeve Uniproma.

Ukoliko budu ispunjeni uslovi Uniproma, čelni čovjek te kompanije Veselin Pejović postat će novi vlasnik KAP-a, dok Skupština Crne Gore neće moći da utiče na tu odluku, javlja Marinović.

Izvor: Al Jazeera