Prodaja novih automobila u EU i dalje raste

Rumunski proizvođač automobila Dacia, čiji je Renault vlasnik, zabilježio je rast od čak 53,5 posto (Reuters)

Oporavak tržišta automobila Evropske unije potvrđen je u martu rastom prodaje novih vozila od 10,6 posto, a najbolje rezultate ostvarili su francuski proizvođači, pokazuje zvanična statistika.

Udruženje evropskih proizvođača automobila preciziralo je da je, i pored nastavljenog rasta, sa prodanih 1,45 miliona vozila, ipak riječ o drugom najgorem martu sa stanovišta broja prodanih vozila od 2003. godine, otkad se ti podaci prate, prenose agencije.

Za francuske proizvođače PSA Peugeot-Citroen i Renault ovogodišnji mart je pogotovo bio uspješan.

Koncern PSA, inače u problemima, prodao je 10,9 posto vozila više nego u martu 2013. godine, pri čemu je Peugeot ostvario bolje rezultate od Citroena. I jedna i druga marka u toku posljednjih nekoliko mjeseci lansirale su nove modele, kompaktni crossover Peugeot 2008 i novu generaciju Citroena C4 Picasso.

Renault je prošao još bolje, sa rastom prodaje od 30,4 posto u odnosu na mart 2013. godine, dok je rumunski proizvođač automobila Dacia, čiji je Renault vlasnik, zabilježio rast od čak 53,5 posto.

Stav stručnjaka

Američki Ford i japanski Nissan nastavili su rast veći od 10 posto. Prodaja Volkswagena povećana je 8,6 procenata, General Motors imao je rast od 7,2, a italijanski Fiat od 4,6 posto.

U prvom tromjesečju ove godine, prodaja novih vozila u 28 zemalja članica EU-a (bez Malte) porasla je 8,4 posto, na godišnjem nivou. Na tri glavna evropska tržišta nastavljen je rast prodaje, ali je od države do države dosta varirao, idući od 2,9 posto u Francuskoj, do 13,7 posto u Velikoj Britaniji. 

Rezultati PSA i Renaulta u prvom kvartalu 2014. zaostaju za onima u istom periodu lani, pa su ta dva glavna francuska proizvođača zabilježila rast od 7,7 posto, prema 19,6 posto (u prvom tromjesečju 2013).

Međutim, stručnjaci ocjenjuju da će, poslije pada u 2013. godini, evropsko tržište automobila tekuću godinu završiti uz rast.

Izvor: Agencije