Deripaskina grupa EN Plus tužila KAP

Stečaj je u KAP uveden 8. jula, a stečajna uprava je kao najboljeg ponuđača odabrala nikšićku kompaniju Uniprom (Al Jazeera)

Bivši vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica EN Plus grupa Olega Deripaske tužila je pred podgoričkim Privrednim sudom KAP stečajnog upravnika u toj kompaniji Veselina Perišića i traži da sud odredi privremenu mjeru zabrane prodaje fabrike dok se otklone nepravilnosti iz stečajnog postupka.

Ukazano je na urgentnost donošenja takve odluke, jer je postupak prodaje imovine KAP-a u toku, prenosi agencija Srna.

Zastupnik EN Plus grupe Marko Milanović rekao je da se suština tužbe tiče radnji koje se dešavaju u stečaju, jer Grupa nije uspjela zaštititi svoja prava u stečajnom postupku, pa je tužbu podnijela kao stečajni povjerilac radi zaštite svojih interesa, piše podgorički dnevnik Dan.

Milanović i njegov kolega Pavle Tripković naveli su da je EN Plus u stečajnom postupku podnio 10 prigovora, ali su svi odbačeni.

Stečajni sudija i predsjednik Privrednog suda Dragan Rakočević ih je, prema riječima Milanovića, razmatrao tek poslije dodatnih prigovora.

Tripković je kazao da je odlukom o prodaji KAP-a, osim Zakona o stečajnom postupku, prekršen i Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškoj industriji, koji je na snazi.

“To je još jedan od dodatnih razloga zbog kojih parnični sud treba razmatrati tužbu u širem postupku, kako bi bilo spriječeno nezakonito postupanje prvooptuženog i kako bi bili zaštićeni interesi povjerilaca”, rekao je Tripković.

‘Lex specialis’

Stečajni upravnik Perišić kazao je kako je postupak prodaje imovine stečajnog dužnika uređen Zakonom o stečaju, kojim je propisano i da stečajni povjerioci na svaku poduzetu radnju stečajnog upravnika mogu podnijeti prigovor stečajnom sudiji, koji odlučuje o prigovorima, što je i urađeno.

“Prodaja još nije izvršena, tako da nismo prekršili odredbe Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškoj industriji, iako je taj zakon u postupku ocjene ustavnosti”, rekao je Perišić, pojašnjavajući da je Zakon o stečaju “lex specialis”, te da njime nije predviđena mogućnost određivanja privremene mjere.

EN Plus grupa od KAP-a potražuje 43,4 miliona eura.

Stečaj je u KAP uveden 8. jula prošle godine, a stečajna uprava je kao najboljeg ponuđača odabrala nikšićku kompaniju Uniprom, vlasnika Veselina Pejovića.

Izvor: Agencije