EU: Uspostavljena bankarska unija

Evropski parlament izglasao direktivu koja garantira pravo na osnovni bankovni račun za sve građane EU-a (EPA)
Evropski parlament izglasao direktivu koja garantira pravo na osnovni bankovni račun za sve građane EU-a (EPA)

Bankarska unija zvanično je uspostavljena, a Evropski parlament izglasao je posljednje mjere kojima je zaokruženo usvajanje novog seta propisa, koji će spriječiti banke da dovedu neku članicu Evropske unije do bankrota.

Bankarsku uniju čine Jedinstveni nadzorni mehanizam i Mehanizam jedinstvenog rješenja, koji će reagirati po potrebi da se stabilizira ili ugasi određena banka prije nego što ona nanese štetu široj ekonomiji.

Michel Barnier, povjerenik za finansijske usluge, izjavio je da se uspostavom bankarske unije stavlja tačka na eru obimnih paketa pomoći i osigurava da poreski obveznici više ne snose troškove posrnuća banaka.

Pravo na račun

Evropski parlament izglasao je i direktivu koja garantira pravo na osnovni bankovni račun za sve građane EU-a, bez obzira na imovinsko stanje, državljanstvo ili zemlju prebivališta.

U Evropskoj uniji čak 58 miliona ljudi nema bankovni račun, što ih stavlja u određenu socijalnu izolaciju, jer, primjera radi, bez takvog računa ne mogu kupovati putem interneta.

Taj je problem najizraženiji u Bugarskoj i Rumuniji, gdje gotovo polovina građana nema bankovni račun.

“Ovim glasanjem mi ćemo, doista, promijeniti život milionima građana EU-a”, rekao je Barnier.

Ova direktiva, također, omogućuje lakše otvaranje i prebacivanje računa iz jedne u drugu banku. Od banaka se traži da na jednostavniji način prikazuju cijene svojih usluga, kako bi korisnici lakše mogli dobiti informacije i na osnovu njih odabrati banku koja im najviše odgovara.

Izvor: Agencije


Povezane

Kamen spoticanja u postizanju dogovora je protivljenje Njemačke ideji da EK odlučuje o zatvaranju ili restrukturiranju banaka.

10 Dec 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO