Hrvatska: Agrokoru uslovno odobreno preuzimanje Mercatora

Hrvatska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila je uslove koje Agrokor mora da zadovolji kako bi preuzeo slovenački Mercator.

Agrokor, kao vlasnik Konzuma, u šest mjeseci mora da proda ili da u zakup 96 prodavnica Konzuma ili Mercatora.

Određene su i obaveze vezane za izlaganje na policama Mercatorovih dobavljača i Konzumovih konkurenata, kojima će morati da prepusti 30 posto polica u periodu tri godine nakon službenog preuzimanja.

Ispunjavanje uslova nadgledat će povjerenik, advokatsko društvo, revizor ili konsultant koje će izabrati Agencija, a u skladu s praksom, plaćat će ga Agrokor.

Glavni uslov je da povjerenik ne bude ni na koji način povezan sa koncernom.

Iz Agrokora su poručili da rješenje neće negativno uticati na tok procesa preuzimanja i da će sve uslove u potpunosti izvršiti.

Plan za preuzimanje Mercatora u BiH

Hrvatska kompanija Agrokor, u vlasništvu Ivice Todorića, mjesecima pokušava da realizuje plan preuzimanja Mercatora u Bosni i Hercegovini, koji je među vodećim trgovačkim lancima u toj zemlji. 

Ako realizuje plan, bit će vlasnik Konzuma, Mercatora i lanca Drvopromet.

Te firme zajednički pokrivaju veliki dio tržišta u Bosni i Hercegovini.

O tome je Agrokor obavijestio institucije Bosne i Hercegovine, nadležne za praćenje područja konkurentnosti na tržištu.

Konkurencijsko vijeće BiH, koje je primilo Agrokorovu prijavu, produžilo je rok za donošenje konačnog rješenja u slučaju preuzimanja Mercatora.  

„Konačna odluka Konkurencijskog vijeća očekuje se u maju ove godine. Ne možemo prejudicirati krajnji ishod postupka. Konkurencijsko vijeće može zabraniti ili uslovno odobriti koncentraciju, ako tržišni udjeli učesnika na tržištu pređu 40 procenata”, navodi se u saopštenju.

U Hrvatskoj, Agencija je koncentraciju dopustila samo uz obavezu Agrokora da će ispuniti vrlo stroge  mjere i uslove za otklanjanje negativnih efekata koncentracije na tržišno takmičenje, kazao je predsjednik Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Mladen Cerovac, javlja Hina.

Riječ je o strukturnim mjerama u obliku dezinvestiranja uz precizno određene uslove, te mjerama praćenja uslova poslovanja u obliku mjera ponašanja Agrokora prema dobavljačima, a posebno prema dobavljačima Mercatora-H.

Dezinvestiranje prodavnica

Dezinvestiranje podrazumijeva prodaju, raskid ugovora o zakupu ili davanje prodajnih mjesta u dugoročni zakup (na najmanje deset godina, bez mogućnosti prijevremenog otkaza), a ta prodajna mjesta Agrokor ne može ponovo da otkupi ili uzme u zakup prije isteka roka od pet godina.

Agrokor se tako obavezao da će na području Hrvatske dezinvestirati ukupno 96 prodavnica iz kombinovane mreže Konzuma i Mercatora, čiji ukupni prihod čini gotovo 60 posto prihoda Mercatora-H iz 2012.

Ta mjera se, prije svega, odnosi na grad Zagreb i Zagrebačku županiju, gdje je Konzum i prije koncentracije bio tržišni lider.

Agrokor će na području Zagreba dezinvestirati 26 prodajnih mjesta, a 19 na području Zagrebačke županije. U još 13 županija ukupno će biti dezinvestirano 51 prodajno mjesto, kazao je Cerovac.

Rok za dezinvestiranje je šest mjeseci od dana preuzimanja kontrole nad Mercatorom, dodao je.

U slučaju da za pojedina prodajna mjesta postoji više kvalifikovanih ponuđača, prednost će imati neposredni konkurent na tržištu koji ponudi veću cijenu ili ponuđač za sticanje više prodavnica.

Prodaju ili zakup Agrokor mora da ponudi po razumnoj cijeni, a to je cijena koja se ne smatra bagatelnom, odnosno ne ukazuje na osnovanu sumnju na sklapanje štetnog ugovora u smislu odredbi Kaznenog zakona.

Prodajna mjesta koja ne uspije da dezinvestira u danom roku od šest mjeseci Agrokor će ponuditi na prodaju ili davanje u zakup objavom javnog oglasa.

U slučaju objektivne nemogućnosti prodaje ili davanja u zakup, Agrokor može u roku tri mjeseca po isteku roka za dezinvestiranje promijeniti namjenu prodajnih mjesta.

Interesi potrošača

Kao krajnju mjeru, sva prodajna mjesta koja nisu prodata, data u zakup ili prenamijenjena za drugu djelatnost, Agrokor mora da zatvori u roku mjesec od isteka roka za promjenu namjene i ne smije da ih ponovo otvara prije isteka roka od pet godina, kazao je Cerovac.

Kako je naglasio Cerovac, provođenjem mjera za uklanjanje negativnih učinaka te koncentracije neizravno se postižu i pozitivne posljedice po tržišno takmičenje i interese potrošača.

Naime, u određenoj mjeri se omogućava ulazak, odnosno širenje ponude konkurencije na policama Konzuma u odnosu na ključne proizvode kompanija iz sastava Agrokora, a prodajom ili zakupom velikog broja prodajnih mjesta ograničava se tržišna snaga novog subjekta.

Konkurentima Konzuma koji mogu da preuzmu ta prodajna mjesta omogućava se da povećaju svoj tržišni udio i prisutnost na tržištu.

Agrokor je namjeru koncentracije hrvatskom regulatoru prijavio početkom jula prošle godine.

Prema ocjeni Agencije iz juna 2013, kada bi se u sadašnjem obliku na hrvatskom tržištu spojile maloprodaje Agrokora i Mercatora, tržišni udio tako spojenog društva bio bi između 30 i 40 posto, dakle bio bi zabranjen.

Izvor: Al Jazeera i agencije