‘Krvarenje srca’ pogađa internet

Upozorenje “Promijenite sve svoje šifre” stiglo je od nekoliko tehnoloških kompanija. Nedavno je otkriven veliki propust u sigurnosti na internetu, pomoću kojeg su hakeri mogli prikupljati privatne podatke internetskih korisnika širom svijeta.

Internet, kao nevidljiva mreža koja spaja cijeli svijet, neizostavan je dio života. Gotovo svaka kompanija ga koristi za razmjenu podataka ili, prosto, za njihovo čuvanje.

Međutim, posao određene grupe ljudi, zvanih hakeri, jeste da kradu tuđe privatne informacije. Prije tri dana svijetu je obznanjeno da su hakeri za takav posao imali itekako dobar alat, nazvan “Heartbleed”, u prevodu – krvarenje srca, izvještava iz Sarajeva novinar Al Jazeere Emir Nuhanović.

“Velike kompanije poput Microsofta, Googlea ili Yahooa podatke čuvaju na kompjuterima, odnosno serverima. Tu se, između ostalog, čuvaju podaci vaših e-mail adresa, poput usernamea i passworda. I upravo su serveri meta napada heartbleeda”, kazao je on.

“Šta se događa? U suštini, haker pošalje jednu vrstu skripte, odnosno malog programa na adresu servera, nakon čega mu se skripta vraća s vašim privatnim podacima. Možda i najšokantniji u cijeloj priči jeste period koliko se to odvijalo.”

Opasan i jednostavan

Programer Tarik Čelik navodi kako je dvije godine u opticaju jedan od najgorih takozvanih exploita, a da niko nije znao ništa. On objašnjava heartbleed kao “opasan, ali u suštini jednostavan”. Tvrdi da žrtvom ovog buga može postati bilo ko, ali da su osobe koje koriste online bankarstvo u najvećoj opasnosti.

“Tako da bih preporučio svima da provjere sa svojim bankama da li su updateovali software i da li su promijenili certifikat. Ako jesu, onda bi građani trebali promijiti svoj username i password”, kaže Čelik.

Bez obzira na tehnološke zaštite, najveća sigurnost leži možda u brojevima. Što ste na internetu manje zanimljivi, aktivni ili eksponirani manja je i vjerovatnoća da ćete baš vi, od svih internetskih korisnika, postati meta hakerskog napada.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Iako se još ne nalazi u međunarodnoj kvalifikaciji bolesti, ovisnost djece o internetu sve je veći problem na ovim prostorima.

01 Apr 2014
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO