Radnicima Vitezita obećali uvezivanje staža

Radnici Vitezita jutros su pješice stigli u Sarajevo i došli pred zgradu federalne Vlade (Fena)

Nakon što su pješice došli iz Viteza do Sarajeva, prešavši više od 100 kilometara, obespravljeni radnici Vitezita postigli su dogovor sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine.

Dogovorili su da 15 radnika nekadašnjeg giganta za izvoz eksploziva u Europu ode u mirovinu.

Najavljeno je da će se sa ostalima razgovarati kad budu stečeni uvjeti za to. Radnici traže uvezivanje radnog staža i povoljnije uvjete za odlazak u mirovinu, kao i reviziju posljednje privatizacije u kojoj su, kako kažu, izravno sudjelovali Nadzorni odbor i Vlada FBiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj potvrdio je kako je na sastanku s predstavnicima Udruženja radnika i penzionera Vitezita, kojima nije riješen radnopravni status, dogovoreno da se naprave popisi kako bi se našlo rješenje da se skupina od 15 radnika, koji su stekli uvjete za mirovinu, umirovi ove godine.

Istodobno je obećao pokušati iznaći rješenje za ostale radnike koji još nisu ostvarili pravo na umirovljenje.

Predsjednik Udruženja radnika i penzionera Vitezita Safet Sivro izrazio je zadovoljstvo ishodom sastanka s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i ministrom Trhuljem te najavio kako će “za nekoliko dana napraviti spisak radnika koji ove godine stječu uvjete za odlazak u mirovinu i dostaviti ga Vladi FBiH”.

Neuplaćeni doprinosi

Ministar Trhulj je potvrdio kako je Vitezit gospodarski subjekt u kojem se “u protekle tri godine najmanje napravilo pomaka, iz objektivnih i subjektivnih razloga”.

“Vlada je na prošloj sjednici razmatrala tu informaciju i dala Poreskoj upravi zadatak da se stanje još jednom sagleda i da se pokrene stečajni postupak, kako bismo sačuvali Vitezit, jer nam on treba u namjenskoj industriji”, rekao je Trhulj.

Radnici Vitezita jutros su pješice stigli u Sarajevo i došli pred zgradu federalne Vlade, tražeći da im se riješi radnopravni status i uvezivanje staža, budući da nekima od njih od 2000. godine, a dijelu čak i od 1993. nisu uplaćeni doprinosi.

Prijevoz kućama u povratku osigurala im je Vlada Federacije.

Radnicima Vitezita, koji su se okupili ispred zgrade Vlade u Sarajevu, pridružila se u jednom trenutku i skupina građana koja od 7. veljače prosvjeduje ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije